Ramazan ayı geldi, çattı. 2024 yılında ilk iftarı 11 Mart Pazartesi günü yapacak olan vatandaşlar Ramazan hazırlıklarına başladı. Hem sahur hem de iftar sofraları için hazırlık yapan vatandaşlar bir yandan da oruç tutup tutamayacağını merak ediyor. Özellikle şeker, tansiyon gibi kronik bir hastalığı olanlar ve hamile kadınlar oruç tutup tutamayacağını sorguluyor.
Gebelik sürecinde beslenme
Özellikle hamile kadınların gebelik süreci boyunca düzenli beslenmesi çok önemli. Yetersiz ve dengesiz beslenme erken doğum, düşük doğum ağırlığı, bedensel ve zihinsel gelişiminin yetersizliği, ölü doğum gibi olumsuz durumlara neden olabiliyor. Aynı zamanda kansızlık, kemik dokusu bozuklukları, gebelik zehirlenmesi, tansiyon yüksekliği, diyabet gibi hastalıklara neden oluyor. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinem Ece Kından, gebelik döneminde beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinem Ece Kından
“Yeterli ve dengeli beslenme gebelerde önemli”
Bebeğin gelişimi için doğru ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Sinem Ece Kından, “Bu yüzden de süt-süt ürünleri, et, yumurta, kurubaklagilli protein kaynakları, sebze- meyve ve tahıllardan oluşan bir beslenme olması gerekiyor. Yeterli ve dengeli bir beslenme önemli olur gebelerde” dedi.
“Vitaminler yeterli miktarda alınmalı”
En önemli vitaminlerin; kalsiyumun, demir, C vitamini ve folik asitin yeterli miktarda alınması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Kından sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bağırsak sağlığı için riskli gıdalardan uzak durulması sindirim ve mide yakınmalarının önlenmesi için çok önemli. Özellikle gebelerde sıvı alımı en önemli şeylerden biri. Gebenin normal bir insana göre su ve sıvı alımı ihtiyacı artıyor özellikle yaz aylarında çok daha önemli. Sağlıklı ve dengeli beslenmede çoğu vitamini zaten elde edebiliyoruz ama gebelere özellikle hekimlerimizin yazdığı vitamin takviyelerini de kullanabiliriz. Özellikle demirin, kalsiyumun, magnezyumun yeterli miktarda olması, gebeliğin ilk haftalarında ve öncesinde folik asitin yeterli olması en önemli şeylerden birisi”
“Fazla miktarda bitki çaylarını önermiyoruz”
Gebelerin bitki çaylarını ölçülü bir şekilde tüketmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Kından, “Bitki çayı içebilirler ama normal siyah çayda kafein maddesi fazla miktarda bu yüzden biz gebelikte önermiyoruz. Belli sınırda ölçülü içilebilir. Onun dışında ıhlamur, nane çayı, bitki çaylarından hepsinden bir bardak ölçülü şekilde tüketilebilir. Fazla miktarda hiçbir şekilde bitki çayını önermiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Hamile ve çocuk emziren kadınlar oruç tutmayabilir”
Diyanet İşleri Başkanlığının Ramazan orucu tutmamak için gerekli mazeretlerden biri olarak gebeliği ve emziren kadınları önerdiğini kaydeden Op. Dr. Kından, “O yüzden hamile ve çocuk emziren kadınlar oruç tutmayabiliyorlar. Daha sonrasında kaza olarak da tutabiliyorlar. Fakat isteyen hamilelerimizde kendi kişisel tercihleri Ramazan’da oruç tutabilirler. Eğer kendilerini iyi hissediyorlarsa, bunu yapabileceklerini düşünüyorlarsa” değerlendirmesinde bulundu.
“Kan şekerlerini dengede tutmaya çalışmalılar”
Op. Dr. Kından, gebelerin Ramazan’da oruç tutmaları durumda dikkat etmeleri gerekenlerle ilgili şu ifadeleri kullandı;
“Gebeler eğer ki oruç tutacaklarsa; oruç tutukları zamanda halsizlik, yorgunluk ve baygınlık gibi göz kararması gibi bulguları olursa mutlaka orucu sonlandırmaları ve doktor kontrolüne gitmeleri gerekir. Oruç açtıkları zamandan sonra normalden daha fazla sıvı alımına dikkat etmeleri ve sık sık az az beslenerek kan şekerini dengede tutmaya çalışmalılar”