Özel Haber: Sümeyye Aksu

Okul döneminin başlaması ve beraberinde havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda mevsimsel grip ve enfeksiyon hastalıklarında artış gözleniyor. 11 Eylül’de yeni eğitim-öğretim yılında 19 milyonu aşkın çocuk okullarda yüz yüze eğitime başladı. Okul döneminin başlaması ve beraberinde havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda kulak, burun boğaz hastalıklarında da artış gözleniyor. Çocukların hem fiziksel gelişimlerinin hızlı olduğu hem de akademik başarılarının temellerinin atıldığı bir dönemde enfeksiyonlara dikkat etmek gerekiyor.  Mikroplarla ilk karşılaşma zamanı genellikle nispeten daha steril ev ortamından çıkıp daha kalabalık ve mikroplarla haşır neşir olunan kreşler ve okul ortamı oluyor. Okul çağında çocuklarda en sık; geniz eti ve bademcik problemleri, kulak problemleri, burun ve sinüslere bağlı sorunlar ve ses problemleriyle karşılaşılıyor.

“Kovid-19 ve grip enfeksiyonlarında artış bekliyoruz”

Yeni başlayacak eğitim dönemi öncesinde aileler enfeksiyonlar ve özellikle de Kovid-19’un yeni varyantlarıyla ilgili son durumu merak ediyor.  Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Çocuk Göğüs Hastalıkları Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan konuyla ilgili Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.  Prof. Dr. Aslan, “Yeni okul döneminde çok sayıda çocuğun kapalı ortamda bir arada bulunması nedeniyle Kovid-19’un yeni varyantlarında, grip enfeksiyonlarında ve özellikle de kızamık vakalarında yükseliş bekliyoruz. Özellikle de damlacık ve solunum yoluyla bulaşan kızamık olgularındaki artış epey dikkat çekici” uyarısında bulundu.

Kızamık vakalarında artış var

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’nin kızamık olgularının yüksek görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını belirten Aslan, “Okulların açılmasıyla da kızamık olgularında daha da artış olacağı öngörülüyor. Bu artışın nedeni, kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik olan çocuklar. Kızamık enfeksiyonu, başlangıçta yüksek ateş, burun akıntısı, ışığa hassasiyet ile grip benzeri bir durumu takip ederek vücutta döküntüyle kendini gösteren bir hastalık. Bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde ağır seyredebilen kızamık, kulak enfeksiyonu, ishal ve akciğer enfeksiyonu gibi başka rahatsızlıklara da neden olabiliyor” dedi.

“Üst ve alt solunum yolu enfeksiyon bulgularında dikkatli olunmalı”

Geçtiğimiz yıllarda geçirilen viral hastalık salgınlarının yeni okul döneminde de görülebileceğini belirten Aslan, aileleri endişelendiren Kovid-19 salgının çocuklara etkisi konusunda şunları aktardı:

“Son birkaç yıla damgasını vuran Kovid-19’un bu dönemde yeni varyantları ile karşımıza geleceği öngörülüyor. Ancak bu virüsün ağır hastalık yapıcı etkileri olup olmayacağı ve nasıl seyredeceği konusu erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da önümüzdeki aylarda belli olacak. Halihazırdaki durumda çocuklarda ağır Kovid-19 olgularına rastlamıyoruz. Ancak okulların açılması mevsimsel olarak grip enfeksiyonlarının arttığı döneme denk geliyor. Dirençli ateş, üst ve alt solunum yolu enfeksiyon bulguları, yaygın kas ağrıları ve ishal ile kendini gösteren mevsimsel grip konusunda dikkatli olunmalı”

“Kronik hastalığı olan çocuklar yaşıtlarına göre daha sık hastalanır”

Her çocukta bu enfeksiyonların aynı oranda görülmediğini, bunun için hem yapısal hem çevresel etkenlerin önem taşıdığını söyleyen Aslan, “Örneğin gebelikte, doğum sırasında veya sonrasında sıkıntı yaşayan çocuklar, anne sütünü yeterince almayan bebekler, alerjik yapıda olanlar, kronik hastalığı olan çocuklar yaşıtlarına göre daha sık hastalanır. Diğer taraftan çevresel faktörlerin de burada rol oynadığı biliniyor. Örneğin beslenme alışkanlıkları, kalabalık yerlerde yaşama ve kreş, okul ortamı; egzersiz yapma, yeterince güneş ışığına maruz kalma gibi faktörlerde bağışıklık sistemini etkileyerek çocuklar arasında farklılık yaratmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

“Aşı eksiği olan çocuklarda aşılanmaya önem verilmeli”           

Enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve Kovid-19’un artmasını önlemek için yapılması gerekenleri anlatan Aslan şu uyarılarda bulundu;

*Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, özellikle çocuğumuzun kronik bir hastalığı varsa buna özen gösterilmeli.

*Bu tür hastalığı olan çocukların ve yakınlarının maske kullanması önemli.

*Çocukları her zaman sigara maruziyetinden korumak gerekiyor.

*Dengeli ve sağlıklı beslenme ile uyku düzeni de çocuk sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

*Ayrıca el hijyenini asla unutmamalı ve çocuklara bu alışkanlık kazandırılmalı.

*Okullarda el yıkama ve hijyen koşullarına uyulması,

*Bağışıklık sistemi baskılanmış çocukların evde eğitim görmesi,

*Ailelerinde yaşlı ya da bağışıklık sistemi bozukluğu bulunan bireyler olan çocuklarımızın maske ve mesafeye dikkat etmesi,

*Hastalık belirtileri gösteren çocukların okula gönderilmemesi ve ivedilikle sağlık kurumlarına götürülmesi,

*Aşı eksiği olan çocukların aşılanmaları konusuna ailelerin gereken önemi vermesi.