Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Veysel Cankurtaran, 12 Ekim Dünya Görme Günü dolayısıyla Elips Haber’e konuştu. Vatandaşlara göz sağlığı konusunda tavsiye ve önerilerde bulunan Doç. Dr. Veysel Cankurtaran, çocuklarda şaşılık ve göz kaymaları tedavisinin 10 yaşından önce yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Önlenebilecek körlüklerin erken teşhisinin hem hasta hem de hasta yakınları açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Cankurtaran, göz sağlığını korumak için düzenli muayenenin önemli olduğunu söyledi.

Ağustos ayında 179 işçi hayatını kaybetti; işçi ölümleri neden artıyor? Ağustos ayında 179 işçi hayatını kaybetti; işçi ölümleri neden artıyor?

“Çocuklar okullar açılmadan önce muayene olmalı”

Göz sağlığını korumak için yapılması gerekenlere değinen Cankurtaran, “Yetişkinlerde yılda bir göz muayenesi olmak hastalıkların erken teşhisini kolaylaştırır. Diyabet hastaları doktorun önerdiği süre aralıklarında kontrollerini aksatmamalı. Okul başarısında görmenin önemi çok büyük olduğu için bu dönemindeki çocuklarda ise okullar açılmadan önce uzman göz doktoruna muayene olmak gerekir” dedi.

“Göz sağlığı ihmale gelmez”

Doç. Dr. Cankurtaran, görme bozukluklarının çok sık görüldüğünü belirterek, “Uzun saatler ekran kullanımına bağlı olarak meydana gelen bazı şikayetler mevcut. Bunların başında gözde yanma, batma, sulanma gibi şikayetler geliyor. Devam eden süreçte uzun süre yakına odaklanmak miyop riskini artırmaktadır. Bunun dışında göz kuruluğu, diyabete bağlı retina hastalıkları ve katarakt sık görülen hastalıklardır. Bir diğer sık görülen göz hastalığı da ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yaygınlaşan adenovirüslerdir” açıklamasında bulundu.

“Diyabet, glokom gibi hastalıklarda da erken teşhis hayati önem taşımaktadır”

Cankurtaran; “Görme engelli hale gelen bir kişi ailesini de engelli hale getirir. Bu yüzden önlenebilecek körlüklerin erken teşhisi hem hasta hem de hasta yakınları açısından son derece önemlidir. Dünyaya açılan kapımız olan gözlerimizi ihmal etmeyelim. Çocuklarda şaşılık ve göz kaymalarının tedavisi 10 yaş öncesinde yapılmalıdır. Diyabet, glokom gibi hastalıklarda da erken teşhis hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Cankurtaran, şöyle devam etti:

Göz sağlığı ihmale gelmez. Düzenli göz muayenesi olmak birçok göz hastalığının erken teşhisi hatta başlamadan önlenmesi bakımından çok önemlidir.

Halk arasında görmenin sinsi hırsızı olarak bilinen glokom hastalığı hiçbir belirti vermez. Ancak detaylı göz muayenesi sırasında yakalanabilir. Bu hastalık erken tespit edilmediğinde görme kaybına hatta kalıcı körlüğü sebep olabilir. Diyabet hastalığı da gözde tutulmalara yol açmaktadır. Diyabet hastalığı teşhisi alan hastaların mutlaka uzman göz hekimine yönlendirilmeleri gerekmektedir.”

Öğrenciler 20 dakika ekrana baktıktan sonra gözlerini dinlendirmelidir”

Göz sağlığı ile ilgili vatandaşlara tavsiye ve uyarılarda bulunan Cankurtaran, şunları söyledi:

“Ekran başında çalışanlar ve öğrenciler 20 dakika ekrana baktıktan sonra veya okuma yaptıktan sonra 20 saniye uzak bir noktaya odaklanarak gözlerini dinlendirmelidir. Uzun süre ekrana bakmak göz kırpma refleksini de etkilediği için göz kırpmayı unutmamak gerekir.

“Sağlıklı sebze ve meyve tüketmek göz sağlığında faydalıdır”

Sağlıklı beslenme de göz sağlığı açısından çok önemlidir. Kışın yeterince vitamin alamayabiliyoruz. Bu nedenle sağlıklı sebze ve meyve tüketmek de göz sağlığında faydalı olacaktır. Sağlıklı beslenmeye de dikkat etmek gerekir.

UV ışınları göze çok zararlı olduğu için güneş gözlüğü kullanımı da çok önemlidir. Yalnızca yazın değil kışın da gözlerimizi UV ışınlarından korumamız gerekir. Bunun için de ultraviyole koruması yüksel olan sertifikalı güneş gözlükleri tercih edilmelidir.”

Kaynak: Yazar: Ateş Çatıkkaş