ABD'de Kenneth Eugene Smith isimli mahkum, ülkede nitrojen gazıyla idam edilen ilk kişi olacak. Dünya çapında dikkat çeken bu olay, nitrojen gazına ilişkin soru işaretleri yarattı. Peki Nitrojen gazı nedir? Nitrojen gazıyla idam nasıl oluyor? Nitrojen gazı öldürür mü? Sizler için derledik...
Nitrojen gazı nedir?
Dünya'nın atmosferinde en bol element olan nitrojen; renksiz, kokusuz, tatsız ve ametal bir gazdır. Dış kabuğunda beş elektron vardır ve bu nedenle çoğu bileşikte üç değerliklidir.
Nitrojen gazı kimyasal bir madde olarak sayılır ve bu nedenle çok dikkat edilmesi gerekir. İnsanlar doğada bulunan bu gazın zararları hakkında fazla bilgi sahibi değildir ve önemsemezler. Ancak insan vücudu üzerinde birçok etkisi vardır. Nitrojenin fazlası her zaman vücudu etkiler. Vücut işlevlerinin tamamen yerine getirilememesine ve bozukluklara neden olur. Nefes darlığı oluşumlarının büyük bir tetikleyicisidir. Kalp ve damar yolu rahatsızlıklarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca akciğerlere de zarar vermektedir. Azot gazı oksijen ile birleştiğinde zararlı etkileri büyümektedir.
Azot gazının hava ile birleşiminde ve fazlası olduğunda yanıcı ve patlayıcı etkisi açığa çıkar. Astım hastaları için potansiyel riskler daha da büyüktür ve bu hastaların daha dikkatli olması şarttır. Nabız artışına ve dengesizliklere de neden olur. Aşırı olması durumunda ve anne karnında alındığı zaman; zihinsel bozukluklar ve işlev yetersizlikleri gibi durumlar meydana gelebilir. Halsizlik, kusma, mide bulantısı, baş dönmesi ve ağrılar, ateşlenmeler, uyku hali, bitkin düşme durumu gibi birçok etkisi de mevcuttur. Bayılma ve havale geçirme gibi etkileri de vardır ancak dozunun çok yüksek olması sonucunda meydana gelir.
Nitrojen gazıyla idam nasıl oluyor?
ABD'de 1988'de bir vaizin eşini öldürmesi için kiralık katil olarak tuttuğu Kenneth Eugene Smith, ülkede nitrojen gazı ile idam edilen ilk kişi olacak. Smith'in yüzüne soluduğu havayı saf nitrojenle değiştirmek için maske takılacak. Bu durum onu hayatta kalmak için gereken oksijenden mahrum bırakacak. Yeni ve denenmemiş olan bu infaz yöntemi, ölüm cezası uzmanları prosedürü tarafından 'insanlık dışı' olarak nitelendirildi.