ABD’de geçen hafta açıklanan ekonomik veriler, ekonomik aktivitenin öngörülenden daha sert yavaşlayabileceği endişesini artırarak borsa üzerinde negatif bir etki yarattı. ABD Merkez Bankası (Fed) son toplantısında faiz oranlarını sabit tutarken eylül toplantısı için faiz indirim sinyali vermişti. Ancak, son veriler resesyon endişelerini beslemeye devam etti ve risk algısı önemli ölçüde yükseldi.

Geçen hafta açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam temmuz ayında sadece 114 bin kişi artarak beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 4,1’den yüzde 4,3’e çıktı. Ayrıca, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) de 46,8 ile 8 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Ekonomim'de yer alan habere göre, para piyasalarında, Fed’in eylül ayında faizleri 50 baz puan indirme ihtimali yüzde 90’ın üzerine çıktı. Ancak analistler, Fed’in faiz indirimlerine geç başlamasının endişe yarattığını belirtti. Küresel piyasalardaki sert düşüşler, Fed’den acil faiz indirimi ihtimalini gündeme getirirken, bu durumun piyasalardaki paniği artırabileceği ifade edildi.

Amazon'dan Meksika'ya 5 milyar dolarlık yatırım Amazon'dan Meksika'ya 5 milyar dolarlık yatırım

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomideki zayıflık işaretlerine tepki vereceklerini belirtti, ancak Fed’in acil toplantı yapıp yapmayacağına dair yorum yapmaktan kaçındı. Goolsbee, “İstihdam rakamları beklenenden daha zayıf geldi, ancak henüz resesyona benzemiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Güvenli liman varlıklarına talep artarken, ABD’de 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 3,667 ile Haziran 2023’ten beri en düşük seviyeyi gördü. 2 yıllık Hazine tahvili getirisi ise yüzde 3,660’a gerileyerek Temmuz 2022’den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin altına indi.

Dolar endeksi yüzde 0,88 azalarak 102,08’e, avro/dolar paritesi yüzde 0,80 artışla 1,099 seviyesine çıktı. Dolar/yen paritesi ise yüzde 2,63 azalarak 142,68’e geriledi. S&P 500 Endeksi’ndeki dalgalanmayı gösteren “korku endeksi” olarak bilinen VIX Endeksi 65,70 ile 4 yılın zirvesini gördü.

Haftanın ilk işlem gününde teknoloji hisselerinde de büyük düşüşler yaşandı. Nvidia’nın hisseleri yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti. Apple, Berkshire Hathaway’in şirketteki hissesini yarıya indirmesinin ardından yüzde 5’ten fazla düştü. Microsoft, Meta, Alphabet ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri de sırasıyla yüzde 3 ila yüzde 5 arasında geriledi.

Asya piyasalarında da dikkat çeken bir gelişme yaşandı; Japonya'da Nikkei 225 endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) şahinleşen politikaları ve küresel resesyon endişeleriyle yüzde 12,40 ile 1987'den bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi