Telaffuz edilen “ah-TEL-ee-yay” olan atölye kelimesi, “atölye” veya “sanatçının stüdyosu” anlamına gelen Fransızca bir terimdir.

"Atölye" kelimesi, 19. yüzyıl akademik sanat eğitiminin günümüzde yeniden canlanmasıyla eşanlamlı hale geldi. Bir atölye çalışması, ana çizimlerin kopyalanmasıyla başlar ve klasik heykellerin alçı kalıplarının çizilmesine doğru ilerler. Bu çalışmalar figür çizimine ve hayattan figür boyamaya hazırlık amaçlı yapılmaktadır. Manzara, natürmort ve portre resmine de sıklıkla müfredatta yer verilmektedir.

Rönesans'tan 19. yüzyıla kadar 500 yıl boyunca hevesli sanatçılar, profesyonel bir sanatçı olmak için bir loncaya başvurmadan önce köklü bir sanatçının atölyesinde çıraklık yaptı.

Günümüzün atölyeleri, genellikle tek bir sanatçının kişisel stüdyosunda başlayan, tarihi sanat eğitimi modellerine odaklanan ve doğanın gözlemlenmesine dayanan küçük, bağımsız sanat okullarıdır.

Atölye öğrencilerinin fotoğraflardan çalışmaması, atölye eğitimini diğer temsili sanat eğitimlerinden farklı kılan ana yönlerden biridir.

Editör: Şevval Dalgıç