CANLI | Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşuyor CANLI | Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşuyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'de "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" şantiyesini ziyaret etti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Murat Kurum, proje kapsamında 570 bin metrekarelik alanın temizlendiğini söyledi.

Bugüne dek 665 bin metreküp dip çamurunun çıkarıldığını ve kurutma işleminin ardından depolama sahasına nakledildiğini aktaran Kurum, projenin tamamlanmasıyla toplamda 3,5 milyon metreküp, yaklaşık 330 bin kamyon dip çamurunun İzmit Körfezi'nden alınmış olacağını belirtti.

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kurum, "Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Marmara'ya deniz kıyısı olan tüm belediye başkanlarımız, Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde yapmaları gereken işleri, almaları gereken sorumlulukları bir an önce alsınlar. Emin olun; yarın bir müsilajla daha karşı karşıya kaldığımızda, bu aziz millete cevap veremeyecekler. O yüzden bir an önce kendilerine çağrımız, bu görevlerini yerine getirmeleridir" dedi.

'Bizi partizanlıkla suçlayacak en son kişi İmamoğlu'dur'

Bir gazetecinin "İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Bakanı Ekrem İmamoğlu, sizin bazı atamaları imzalamadığınıza dair iddiaları oldu ve sizi 'partizan' olmakla itham etti. Sayın İmamoğlu'nun bu açıklamalarına ilişkin neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Kurum, "Bizi partizanlıkla suçlayacak en son kişi Sayın İmamoğlu'dur. Çünkü göreve geldiği andan itibaren partizanlık nasıl yapılır tüm Türkiye'ye göstermiş bir kişidir. Başta seçim meydanlarında kimseyi işten çıkarmayacağı sözünü verip, ardından da on binlerce kardeşimizi işsiz bırakmış olan kendileridir." dedi.

"Yine bugün baktığınızda işçi alımı noktasında ittifaklarının referansıyla süreci yürüttüklerini tüm İstanbul, tüm Türkiye bilmektedir" diyen Kurum, "Yine belediye bünyesinde yapılan proje ve yatırımlarda kendi ittifak ortaklarına bu ihaleleri nasıl verdiğini tüm Türkiye bilmektedir. O yüzden dönüp aynaya baksınlar. Partizanlık nasıl yapılıyormuş aynada aslında onu net bir şekilde görecekler. Dolayısıyla bizi partizanlıkla suçlayacak en son kişi Sayın Ekrem İmamoğlu'dur" ifadelerini kullandı.

'Paris'te, Roma'da boy göstermeyi bilenler, oturacaklar işlerinin başına'

Bugün Ekrem İmamoğlu'yla telefonda görüştüklerini aktaran Murat Kurum, şunları söyledi:

"Kendileri bugün beni aradılar. İstanbul'la ilgili yapılması gerekenlere ilişkin görüşme talep ettiler. Ben de memnuniyetle, bunu karşılayacağımı ifade ettim. Telefonla bugün ulaşan, daha önce aradığında sorunlarını, problemlerini ileten kendisi değilmiş gibi hareket ediyor. Önce samimi olacaksınız, milletinize doğruları söyleyeceksiniz sonra eğer bir yanlışlık varsa, hata varsa bunu ifade edebilirsiniz. Aradığınız zaman ulaşabiliyorsanız, sorunlarınıza ilişkin çözümleri iletebiliyorsanız, bu çözümleri bir masada konuşabiliyorsanız, protokole bağlayabiliyorsanız eğer burada bir partizanlık söz konusu değildir.

Ancak protokole bağladığınız işlerde samimi değilseniz, yükümlülüklerini yerine getirmiyorsanız, üstüne üstelik bir de 'temel atmama' törenleri gibi yeni törenler üretiyorsanız, sizin samimiyetinizi bizler sorgularız. Dolayısıyla kendilerine tavsiyemiz bir an önce işe odaklanmasıdır. Milletimiz bizden iş, yatırım bekliyor. İstanbul'un deprem sorunu varken, İstanbul’un çevre sorunları varken, müsilajla ilgili yapmaları gereken varken Paris'te, Roma'da boy göstermeyi bilenler, oturacaklar işlerinin başında milletimizin işini, problemini çözmek adına gerekli iradeyi gösterecekler."

'Deprem de bir milli güvenlik meselesidir'

Bakan Murat Kurum, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ve 6 Şubat 2023'teki Maraş merkezli depremleri hatırlatarak, "İstanbul'da olası bir depremi bekliyoruz. Hep söylüyoruz, pimi çekilmiş bir bombanın üzerinde oturuyoruz ve deprem gündemi ülkemizin tek ve en önemli gündemidir. Nasıl iklim değişikliği bir milli güvenlik meselesiyse deprem de bir milli güvenlik meselesidir. Bu kapsamda biz kararlılığımızı artırarak devam edeceğiz. Bugüne kadar 2012 yılında başlattığımız seferberlik kapsamında 800 bini aşkın konutun dönüşümünü tamamladık. 1 milyon 250 bin sosyal konutla birlikte deprem dönüşümüne TOKİ Başkanlığımız eliyle destek verdik" dedi.

'Aynı sorumluluğu belediyelerden de bekliyoruz'

Depremle ilgili dönüşüme devam edeceklerini dile getiren Kurum, "Aynı sorumluluğu belediyelerden de bekliyoruz. Bu topyekun yapılması gereken bir mücadeledir. 'SGK borçlarını ödeyin' dendiğinde bin dereden su getirilerek, 'bu borcu nasıl ödemeyiz' anlayışıyla yapılacak bir proje değildir. Burada var gücümüzle çalışacağız. Depreme bütçe ayıracağız, reklama değil. Hep birlikte algıyı değil, hakikati yöneteceğiz. Milletimizin bizden beklediklerini birlikte gerçekleştireceğiz. Her ay bizi temel atma törenlerinde göreceksiniz, deprem dönüşümünde göreceksiniz, çevre temizliği yaparken göreceksiniz, deprem bölgesini ayağa kaldırırken göreceksiniz" diye konuştu.

Kaynak: AA