Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, T24’ten Cansu Çamlıbel’e yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) geri dönüş şartını bildirdi. İnce, “CHP’de tüzük değişikliği olursa orası zaten Memleket Partisi’ne benzer, o zaman geri dönüş neden olmasın?” ifadesini kullandı. Dört siyasi partinin CHP listelerinden milletvekili çıkarmalarına tepki gösteren İnce, “CHP’nin o 39 milletvekilini o partilere vermesinin nasıl büyük bir yanlış olduğunu bütün toplum görecek” değerlendirmesinde bulundu.
İnce’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Laikliği konuşmaktan utanan bir muhalefet var”
-Depremden önce AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla kamuda çarşaf ve peçeye serbesti getiren anayasa değişikliği teklifi TBMM’ye sunulmuş ve komisyonda kabul edilmişti. Deprem nedeniyle rafa kalktı. O teklifin meclis açılınca yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Bunu mu kastediyorsunuz “yakında” diyerek?
Ne bileyim, şu anda bilemiyorum ne getireceklerini. Ama muhalefet cenahında önemli bir kesim, Cumhuriyetçilerin, Atatürkçülerin şiddetle karşı çıkacağı bir kanun teklifi gelmesi durumunda o 39 milletvekilinin AKP ile birlikte hareket edeceğinden hiç kuşku duymuyor. Laikliği konuşmaktan utanan bir muhalefet var.
“Tüzük değişikliği olursa orası Memleket Partisi’ne benzer zaten, o zaman geri dönüş neden olmasın?”
-Tüzüğün değiştiği ve üyelerin karar süreçlerinde etkili olduğu bir CHP senaryosu sizin için “CHP’ye dönüş senaryosu” olabilir mi?
Ülkenin siyasetini CHP içindeki çekişmelere hapsedersek bir yere varamayız. “Ülkemiz için ne yapmalı?” sorusunun cevabını iyi niyetli herkesle aramaya çalışacağız. “Ülkede ne olursa benim için en iyisi olur?”un cevabını değil “Ülke için neyin en iyi olduğu?”nun cevabını arayacağız. Bu arayışın sonunda siyasetten çekilmem gerektiğini görürsem çekilirim ya da aklınıza gelen herhangi başka bir fedakârlık için tereddüt etmem.
-CHP’de bahsettiğiniz türde bir değişim olursa dönebilirsiniz yani….
Neden olmasın? O zaman orası Memleket Partisi'ne benzer zaten. Ben niye ayrılayım oradan?
-O tür bir senaryoda Memleket Partisi’ndeki sizinle beraber yola çıkmış arkadaşlarınız da CHP’ye gelir mi?
Memleket Partisi ülkenin en demokrat partisidir. Her türlü kararı üyelerine sorar kurullarında kararlarını alır. Türkiye’deki bir gazeteci olduğunuz için sorunuzu yadırgamıyorum çünkü siz de herkes gibi parti genel başkanlarının tek başlarına partileri adına her türlü kararı almalarını doğal karşılıyorsunuz. CHP’de gerçek bir dönüşüm olursa CHP, Memleket Partisi olmuş olur. Genel Başkanı üyeler seçiyor, cumhurbaşkanı adayını üyeler seçiyor. Partide demokrasi var. Niye gelmesinler? O zaman gerek yok ki yeni bir parti kurmaya.
-Diyelim ki bu söylediğinizi yapabilen bir ittifak yapısı oluştu ve diyelim ki DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da alt alta yazdığınız bütün prensiplere uyma taahhüdü verdi, bugün onun için söyledikleriniz o gün sizin karşınıza çıkartılmayacak mı? Bugün CHP’den meclise girmiş 39 milletvekili için söylemekte olduklarınız ne olacak?
O verilmiş zaten, bitmiş. O milletvekillikleri beş yıllığına verilmiş, onda yapılacak bir şey yok. Milletvekilliğini düşürecek haliniz yok. Ama ben geçmişte de söyledim; bakın olası bir ters durumda AKP ile iş birliği yaparlarsa şaşırmayın. Zaman beni de o konuda da haklı çıkaracak zaten, bunu da göreceğiz. Ben baktığım zaman bu partilerle AKP arasında ilkeler bakımından bir fark göremiyorum. Dolayısıyla bunlar eski değil yeni AKP’lidir.