Haber: Selim Ercan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından bazı marketler indirim kampanyası başlatma kararı alırken, mobilyacılar da yıl sonuna kadar fiyat artışı yapmayacaklarını bildirmişti. Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ANKAMOB) ve Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın indirim çağrısına destek verdiklerini söyledi.

“Yıl sonuna kadar üreticimiz aynı fiyattan devam edecek”

TAİF, Başkanı Taklacı, “Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediklerine katılıyorum. Yıl sonunda kadar mobilya sektöründe fiyat artışı olmaz. Yıl sonuna kadar mobilya üreticimiz aynı fiyattan devam ederler. Piyasalarda bizim esnafımız da zam yapmaz. Diğer illerimizdeki aynı kurala uyuyor ve fiyat artışı yapmıyorlar” dedi.

“Sektörde bir durgunluk var”

Mobilya sektöründeki hareketliliğin pandemi dönemine göre azaldığına işaret eden Taklacı, “Mobilya sektörümüzde bir durgunluk var şuanda. Mobilya sektörü canlı bir sektör pandemi döneminde biraz daha canlıydı. Şuanda piyasalar rayına oturmuş durumda. Türkiye’de de mobilya fazlalığı var. Bunu ihracat ile aşarız. Yıl sonuna kadar bizlerde fiyat artışı olmayacak” diye konuştu.

“Döviz kurunun yükselmesi mobilya sektörünü pek etkilemez”

Taklacı, şöyle devam etti: “Döviz kurunun yükselmesi mobilya sektörünü pek etkilemez. Çünkü mobilya sektörünün hammaddesinin yüzde 93’ü ülkemizden karşılanıyor. Geriye kalan yüzde 7’lik kısım ithal. Onlarda hırdavat malzemelerini oluşturuyor. Döviz kurunun yükselmesi Mobilya sektörümüz yerlidir. Yerli olduğu içinde döviz kurunun yükselmesi çok büyük etkilemez.

Sitelerimiz 1960 yılında kurulan Ankara’nın ilk sanayi bölgelerindendir. Buranın daha nezih ortamlara geçmesi lazım. Burası üç-dört katlı yerlerden oluşuyor. Buralarda üretimler zayıf oluyor.”

“El sanatlarına sahip çıkmaya ihtiyacımız var”

Kendisinin aynı zamanda Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı olduğunu anımsatan Taklacı, “Türkiye’deki 147 oda federasyonumuza bağlı. Türkiye genelinde 100 bin üyemiz var. Bu sektörün lokomotifi orta işletmeler bunlar olmazsa ülkemiz dönmez.  Çok sayıda insan bunların yanında çalışıyor. Özellikle dekorasyon, butik mobilya dediğimiz işi bunlar yapıyor. Fabrikalar dekorasyon yapamazlar. El sanatlarına sahip çıkmaya ihtiyacımız var. Mesleki Eğitim Merkezleri ve Meslek Liselerine büyük önem vermemiz gerekiyor” dedi.

“Mesleki Eğitim Merkezlerine gitme oranı yüzde 15’ten yüzde 4’e düştü”

Sektörün kalifiyeli eleman bulmada zorluk çektiğine vurgu yapan Taklacı, şunları aktardı:

“1994’te Mesleki Eğitim Merkezlerine gitme oranı yüzde 15 seviyesindeydi şuanda yüzde 4 seviyesinde. Avrupa Uyum Paketi ile çocuk çalışma oranı düşmüş durumda. 15 yaşında bir çocuk Meslek Eğitim Merkezine gidebiliyor. Kalifiyeli eleman yetişmesi için de bu gerekli. Bugün baktınız mobilya, marangoz, boya ve döşeme sektöründe de alttan eleman yetişmesi çıraklık döneminde olur. Bunlarla ilgili sektörlere özel destekler verilmesi gerekiyor. Çünkü ileride ayakkabı, mobilya tamir edecek usta bulamayız."

“Kalifiyeli eleman bulmakta zorlanıyoruz”

Üniversiteleri çok açmak değil çocuklara iş bulmak gerekiyor. Özellikle bizim sektörümüzde çalışan insanlar çok büyük paralar kazanıyor. Çocukların bu sektörlere yönlendirilmesi gerekiyor. Babadan oğula devreden mesleklerde üçüncü kuşak gelmemiş durumda. Üçüncü kuşağın da bu sektöre gelmesi gerekiyor. Babadan oğula devrolan mesleklerde çocukların okulu yoksa babalarının mesleklerine yönlendirilmesi gerekiyor. Kalifiyeli eleman bulmakta zorlanıyoruz. Alttan eleman gelmesinde sıkıntı çekiyoruz.”

Editör: Selim Ercan