Haber: Selim Ercan
Hava sıcaklıklarının artmasıyla yurtta çıkan orman yangını sayısı arttı. Haziran ayında İzmir, Muğla, Antalya, Mersin ve Kilis olmak üzere 11 orman yangını meydana geldi. Havadan ve karadan müdahale ile çıkan yangınlar söndürüldü.
Temmuz ayının başından bu yana da basına yansıyan yaklaşık 30 orman yanında da binlerce hektarlık yeşil alan küle döndü. Sıcak havaların etkisinin artmasıyla tatil bölgelerinde çıkan yangınlara havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alındı.
Aynı gün 19 orman yangını
Dün Hayat’ın Belen ilçesinde çıkan orman yangınında ise alevler evlere sıçradı. Havadan ve karadan müdahale edilen yangına çevre illerden gelen ekipler de destek verdi. Alevlerin yükseldiği mevkilerde vatandaşlar tahliye edildi. Yangınla ilgili iki kişi gözaltına alındı. Aynı gün içerisinde 19 orman yangını çıkarken 16’sı kontrol altına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Hatay Belen’e giderek yangın söndürme çalışmalarını yakından takip ediyor.
Yangınların en büyük sebeplerinin başında ise ihmal ve dikkatsizlik gelirken; ormanda güvenlik tedbiri alınmadan ateş yakılması, yakılan ateşin söndürmeden bırakılması, sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması, orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anızın yakılması, terör eylemleri ve sıcak havalar oluşturuyor.
Milletvekilleri, Bakan Yumaklı’yı soru yağmuruna tuttu
Milletvekilleri de birbiri ardına çıkan orman yangınlarının peşine düştü. Vekiller, gelişmeleri yakından takip ederken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı soru yağmuruna tuttu. CHP, DEVA, Saadet ve İYİ Parti TBMM’ye orman yangınlarına ilişkin soru önergesi verdi.
Muhalefetten orman yangınlarına yönelik sorular
28.dönem milletvekillerinin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sorduğu sorulardan satırbaşları şöyle:
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat: “2023 sezonu için yangınlara müdahale için hazır bulundurulan hava aracı sayısı kaçtır?”
CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever’de “2016 yılından sonra orman yangını sayısında büyük bir artış görülmezken yanan alan büyüklüğünün 2-3 katına çıkmasının nedenleri nelerdir?" sorusunu yöneltti.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu da “Halen devletin elinde kaç adet kullanılabilir yangın söndürme uçağı ve helikopteri bulunmaktadır?” diye sordu.
Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç ise “Türkiye genelinde olası bir orman yangınında yangına müdahale edecek personel sayısı toplamda kaçtır?” sorusunu yöneltti.
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu da orman yangınlarına yönelik önleyici tedbirleri sordu.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle, “Yangınlardan sonra dikilen fidan sayısı kaçtır?” sorusunu sordu.
Yangın riski taşıyan bölgelerde orman alanlarına girişler yasaklandı
Sıcakların artmasıyla orman yangınlarına ilişkin tedbirler de alınmaya başlandı. Buna göre, ülke genelinde yangın riski taşıyan bölgelerde orman alanlarına girişler yasaklandı. Yasak 31 Ekim 2023 tarihine kadar geçerli olacak.
OGM, müdahale kapasitesini artırdı
Öte yandan, Orman Genel Müdürlüğünün orman yangınlarıyla mücadelede Cumhuriyet tarihinin en güçlü hava filosunu oluşturmasına katkı sağlayacak uçak ve helikopterler teslim alınmıştı. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) olası yangınlara karşı müdahale kapasitesini artırdı. Yangına müdahale süresi 10 dakikaya düşerken, 89 hava aracı, çeşitli özelliklerde 4 bin 799 araçtan oluşan kara filosu ve 22 bin orman kahramanı işçisi göreve hazır şekilde bekliyor.