Türkiye'de haftalık çalışma saati, tabi olan kanuna bağlı olmak ile birlikte 45 saat olarak uygulanıyor. Ancak son zamanlarda mesai saatlerinin düşürülmesi gündeme geldi. Yapılan anketler, Türkiye'nin çok çalışan ülkeler arasında olduğunu gösteriyor. Üstelik birçok ülke 4 günlük çalışma sistemini denemeye başladı.

Türkiye'de çalışanlar haftada resmi olarak 45 saat çalışıyor. 45 saati aşan her süre veren tarafından işçiye mesai ücreti olarak ödeniyor.

Ancak mesai saatlerinin düşmesi gündemde. Buna göre; Türkiye'de haftada 45 saat olan mesai süresi, 40 saate düşecek ve haftalık izinler 2 güne çıkacak. Ancak konuyla ilgili resmi bir açıklama veya düzenleme mevcut değil.

TÜKONFED Sosyal Güvenik Başkanı Duman, söz konusu düzenlemenin ne zaman hayata geçebileceği konusuna da tahminen 8 aylık bir süreç olduğunu yani ve olası bir değişikliğin 2024'ün son zamanlarına denk gelebileceğini öngördüğünü belirtiyor. Ancak şu anda resmi bir açıklama ve düzenleme yok. Konuyla ilgili resmi bir açıklama geldiğinde haberimize ekleyeceğiz.

7 Temmuz 2024 Pazar günü televizyonda neler var? TV yayın akışında neler var? 7 Temmuz 2024 Pazar günü televizyonda neler var? TV yayın akışında neler var?

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Avrupa'da haftada ortalama çalışma saatinin en yüksek olduğu ülke Türkiye. 20-64 yaş aralığındaki çalışan kesimin ortalamasını veren bu rakam part-time işleri de kapsıyor. Dolayısıyla tam zamanlı işlerde Türkiye'de çalışma saatleri çeşitli işlerde 49-50 saati bulabiliyor.

Eurostat verilerine göre AB'de haftada ortalama 36.4 saat çalışılıyor. Avrupa'da ortalama çalışma saatinin en düşük olduğu ülke ise 32.4 saat ile Hollanda.

Kaynak: Haber Merkezi