Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,50'ye çıkardı. TCMB'nin bir sonraki faiz kararı ise sonraki Ocak ayında yapılacak toplantıdan sonra açıklanacak.
Merkez Bankası’nın 2024 yılı ocak ayı toplantısı ne zaman?
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında 25 Ocak Perşembe günü toplanacak. Aynı gün saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak.
TCMB anketine göre yıl sonu enflasyon beklentisi ne oldu?
TCMB 2024 yılının ilk anket sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) artış beklentisi yüzde 42,04 olarak kaydedildi. Sonraki 12 ay sonundaki TÜFE beklentisi ise yüzde 39,09 oldu.
Ankette yıl sonu dolar/TL tahmini 40 olarak kaydedildi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 39,46 lira iken, bu anket döneminde 40,64 lira oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,50 iken, bu anket döneminde yüzde 45 olarak gerçekleşti.
Yılın son faiz kararı ne olmuştu?
Merkez Bankası’ndan faiz oranlarına yönelik yapılan açıklamada Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurulun, politika faizinin yüzde 42,50'ye çıkarılmasına karar verdiği açıklandı.
Kasım ayında sınırlı bir artış gösteren manşet enflasyonun son enflasyon raporunda sunulan görünümle uyumlu seyrettiği kaydedilen açıklamada, yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını canlı tuttuğu kaydedildi. Yakın döneme yönelik göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal şartlara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin sürdüğüne dikkat çektiği açıklandı. Kurulun enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendirdiği ifade edilen duyuruda, şu ifadeler kullanıldı:
"Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmektedir."
Duyuruda, Kurulun dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattığı açıklandı.