Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin üçüncü toplantısında, hükümetin ikinci zam teklifine yönelik açıklamalarda bulundu. Hükümetin memur ve memur emeklilerine yönelik ikinci teklifinin 2024 yılı için yüzde 15+10 olduğuna işaret eden Yalçın, söz konusu teklifin anlaşılabilir olmadığına vurgu yaptı. Yalçın, "Hayretlerimi ifade ediyorum. Tekliflerin 23-25'li rakamlarda geziyor olması anlaşılabilir değil. Bu masanın çözüm masası olduğuna inandı" dedi.
Yalçın, "Gelen teklifin öncekinden 2 puan yükseltilmesi bizim anlaşılmadığımız anlamına geliyor. Hayretler içerisindeyiz. Bu tekliflerin yeniden gözden geçirilmesini ve doğru düzgün teklifler ile gelinmesini istiyoruz" diye konuştu.
Yalçın, "Masada hala refah payıyla ilgili bir şey söylenmedi. 1650 TL'lik talep konuşulmadı. Kiralarla ilgili cümle kurulmadı. 8 bin 77 liranın emekliliğe sayılmasına ilişkin cümle kurulmadı. Teklifler gözden geçirilmeli ve doğru düzgün teklifler getirilmeli" ifadelerini kullandı. Yalçın'ın konuşması şöyle:
“Tekliflerin 23’lü, 25’li rakamlarda geziyor olması anlaşılabilir değil”
“Bugün ikinci teklif ifade edildi. Toplu sözleşmenin tekliflerinin sunuluşunun 24’üncü, müzakere sürecinin 17’nci günü. Gelen teklife baktığımızda 15 artı 10, 6 artı 5. Bir önceki tekliften iki puan üstüne çıkılmış olması kamu görevlilerin beklentilerinin ve bizim teklifimizin anlaşılmadığını, bizim anlaşılmadığımızı gösteriyor. Bu açıdan öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum.
Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon hedefini kapı gibi yüzde 33 olarak ortada dururken, tekliflerin 23’lü, 25’li rakamlarda geziyor olması, ikinci yıla herhangi bir cümle kurmadan, ikinci teklifin açıklanıyor olması hakikaten anlaşılabilir değil. Bu masanın çözüm masası olduğuna biz her zaman inandık ve ona göre mücadele ettik. Bugün ikinci teklif ifade edilirken, sosyal haklara ilişkin birinci derece 3600 ek gösterge, disiplin affı, görevde unvan değişikliği, mobbing izleme kurulu, TOKİ konutlarında kamu görevlilerine öncelik verilmesi gibi sosyal haklara ilişkin de cümle kurulmuş olması sadece masanın iyimser tarafı burası diyorum.
“Masaya ciddi rakamlar getirmeli”
Hizmet kollarında bu kadar süre geçmesine rağmen daha yeni başlayabildik. Birkaç hizmet kolunu görüşebildik, diğer hizmet kolları önümüzde duruyor. Bu açıdan masanın hiç kesintisiz işlemesine ihtiyaç var, çünkü zamanın daraldığı bir zemindeyiz. Hem masayı işletmeli hem de bu teklifleri bir an önce ciddi rakamlar olacak şekilde yeniden getirmeli. Bu masada refah payı gündemi görmezden gelinmemeli. Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim beyannamesinde 2023-2024 yıllarını kastederek, büyüme oranını dikkate alarak ‘kamu görevlilerine refah payı vereceğiz’ vaadi, seçim beyannamesi kapı gibi duruyor. Masada 1650 TL talebimizle ilgili hüküm henüz konuşulmadı. Kiralarla ilgili cümle henüz kurulmadı. 8077 TL’nin emekli keseneklerine sayılması, emeklilerin durumunun düzeltilmesine ilişkin henüz masada henüz bir cümle yok.
“Masa çözüm kapasitesini artırmalı”
Masayı sonuna kadar işleteceğiz, biz çözüm tarafıyız. Masada sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Bu tekliflerin yeniden gözden geçirilmesini, doğru düzgün ciddi teklifle gelinmesini buradan ifade ediyoruz. Refah payının olmadığı, demin ifade ettiğim başlıkların olmadığı rakamların yüzde 23’ten 25’e çıkarılarak, ikinci teklif diye sunulduğu bu zeminde konuşulacak çok fazla bir şey yok. Ama biz masanın çözüm gücüne inanıyoruz çünkü kamu görevlilerinin beklentileri buraya bağlı. Biz şu anı konuşmuyoruz, 2024- 2025’in toplu sözleşmesini yapıyoruz. Onun için önümüzdeki süreçte kamu görevlilerinin, memur emeklilerinin mağdur olmaması açısından bu masa çözüm kapasitesini artırmalı. Bunun yolu da Maliye’den, Çalışma Bakanımızdan, Kamu İşveren Heyeti’nden geçiyor. Onun için Kamu İşveren Heyeti’ni bir an önce bu konuda yeniden değerlendirme yapmaya davet ediyorum.”
“Çözüm için zorluyoruz”
Yalçın, tekliflerinin kabul edilmemesi halinde nasıl bir adım atacakları yönündeki soru üzerine “Biz sendikayız, bir sendika nasıl adım atarsa onları atacağız. Dolayısıyla biz burada iyi niyetle bu masadayız. Çözüm için zorluyoruz, umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik. Hep umudumuzu koruduk” diye yanıt verdi.
Öte yandan hükümet ikinci toplantıda 2024 yılı için yüzde 9+6; 2025 yılı için yüzde 6+5'lik zam teklifinde bulunmuştu.