Türk bilim insanı ve ekibi tarafından elektronik sütyen geliştirildi. Sütyen, memenin ultrason görüntüsünü hiçbir ultrasona ihtiyaç duyulmadan çekmeye imkan tanıyacak.
Sütyeni ekibiyle birlikte geliştiren Prof. Dr. Canan Dağdeviren ''Bu çalışmayı, Fatma Teyzem son 12 gününü yaşarken hasta yatağında birlikte hayal edip tasarlamıştık'' dedi.
İlk pilot çalışmada başarı yakalayan sütyen, ilk klinik çalışmasında 71 yaşındaki bir kadında meme kistlerini tespit etmeyi başardı.
Geçmişte meme sorunlarıyla karşılaşmış gönüllü kişiye, sütyenden önce standart ultrason taraması yapıldı.
Çalışmanın ikinci aşamasında, kadın, “cUSBr-Patch” olarak adlandırılan sütyeni giydi. Kadının sol memesi altı farklı lokasyondan tarandı. Yalnızca 0,3 santimetre kadar küçük kistlerin bile tespit edilebildiği görüldü.
''Teyzem son 12 gününü yaşarken birlikte hayal edip tasarlamıştık''
Prof. Dr. Canan Dağdeviren, çalışma hakkında “Dokuz yıl önce Fatma Teyzem periyodik olarak kontrol altında olmasına rağmen meme kanserine yakalandı ve sadece 6 ay hayata tutunabildi. Bu çalışmayı, Fatma Teyzem son 12 gününü yaşarken hasta yatağında birlikte hayal edip tasarlamıştık ve artık hayalin ötesine geçip milyonlarca kadının hayatına dokunabilecek. Bu aleti tüm kadınlara ithaf ediyorum; yalnız değilsiniz'' dedi.