Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu. Türkiye'nin kaynağa ihtiyacı olmadığını belirten Şimşek, "Gelişmekte olan birçok ülkenin önündeyiz. Türkiye büyük bir avantaja sahip bu avantajı reel gerekliliğe çevireceğiz. Program çalışıyor ve tam bizim öngördüğümüz şekilde sonuç veriyor ama programa ek destekler vereceğiz" ifadelerini kullandı. 

Şimşek'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle;

"Programımız çalışıyor, Türkiye'nin makroekonomik sorunlarını çözmekte son derece kararlıyız. Para politikasının aktarım mekanizması gecikmeli çalışıyor. Dolayısıyla dezenflasyonu önümüzdeki dönemde destekleyecek adımlar atacağız. Bu adımlar daha çok maliye politikasında, yapısal reformlar olacak. En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı ve onu destekleyici şekilde mali disiplin."

"Faiz ve enflasyon açıklması"

Dezenflasyon zaman alıyor, enflasyonla mücadele bir süreç işidir.  Enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız. Merkez Bankası, para politikasında önemli adımlar attı. Şu anda seçici kredi politikası uyguluyor. Faizin durduğu yere oranla para politikası daha sıkı bir durumda. Önümüzdeki seneden itibaren deprem harcamaları dahil bütçe açığını yüzde 3'ün altına çekeceğiz. Merkez Bankası'na dezenflasyon için destek vereceğiz. Orta vadede yapısal reformlar için mali alan yaratacağız. Geçici olarak büyümede yavaşlama olabilir ama bizde hem büyüme potansiyeli güçlenecek, hem de büyüme performansı dünyaya oranla orta-uzun vadeli perspektifte çok güçlü şekilde seyretmeye devam edecek.

"Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacı azalıyor"

Kayıtdışılık ile ilgili eylem planı açıklamayacağız, uygulama yapacağız, Hazine ve Maliye Bakanlığı çok güçlü bir şekilde sahada olacak. Şoklara karşı Türkiye'nin kırılganlıklarını azaltacağız. Geçici olarak büyümede yavaşlama olabilir ama bizde hem büyüme potansiyeli güçlenecek, hem de büyüme performansı dünyaya oranla orta-uzun vadeli perspektifte çok güçlü şekilde seyretmeye devam edecek. Bu sene OVP'de yüzde 3,1'lik cari açık öngörümüz var ama çok büyük ihtimalle yüzde 2,5'in altında olacak. Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacı azalıyor. Bu çok önemli, bunu seçimden önce de söyledik. Türkiye kaynak girişimi bol, Türkiye’nin şu an kaynağa ihtiyacı yok.

"Kamuda tasarruf açıklaması"

Gelişmekte olan birçok ülkenin önündeyiz. Türkiye büyük bir avantaja sahip bu avantajı reel gerekliliğe çevireceğiz. Program çalışıyor ve tam bizim öngördüğümüz şekilde sonuç veriyor ama programa ek destekler vereceğiz. Bu sene harcama ayağına odaklanacağız. Harcamaların gözden geçirilmesi bir süreç işi, tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdik, yakında bazı hususları paylaşacağız ve gereken adımları atacağız. Kamuda tasarruf 2024'ün ikinci yarısında güçlü bir şekilde devreye girmiş olacak. Vergi muaafiyeti ve istisnaları da gözden geçireceğiz. Bu da süreç için. Ne zaman, hangi sıralamayla ve hangi dozda yapacağımıza programın ihtiyaçlarına göre karar veriyoruz.

Muhabir: Oğulcan Balcı