Meclis’in 24, 25, 26, 27, 28. yasama dönemlerinde toplam 187 bin 79 soru önergesi işleme alınırken, bunlardan yalnızca 30 bin 362’si muhatabı bakanlık tarafından zamanında yanıtlandı. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yazılı soru önergesi yöneltilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanların Anayasa ve İçtüzük hükümleri çerçevesinde yanıt vermelerinin sağlanması konusunda TBMM Başkanlığı’nın çalışmalarını paylaştı.

4 gecelik muhafazakar otel ücreti 120 bini geçiyor: Alternatif olarak villa tercih ediliyor 4 gecelik muhafazakar otel ücreti 120 bini geçiyor: Alternatif olarak villa tercih ediliyor

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, konu hakkında, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre’nin yazılı soru önergesine yanıt verdi. CHP’li Yunus Emre’nin soru önergesine TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ imzalı verilen yanıtta şu ifadeler kullanıldı.

“İçtüzük'ün 99'uncu maddesinin birinci fıkrasında yazılı sorunun cevabinin bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya ait olduğu bakanlık eliyle Meclis Başkanlığına sunulacağı, Meclis Başkanının bu cevabi derhal soru sahibine ileteceği ve süresi içerisinde gelen cevapların alındığı günkü veya bir sonraki birleşim tutanağına ekleneceği hükme bağlanmıştır. Ayni maddenin son fıkrasında ise süresi içerisinde cevaplandırılmayan yazılı soru önergelerinin gelen kâğıtlar listesinde ilan edileceği ve bu durumun Cumhurbaşkanı Yardımcısına veya bakanlara gönderileceği düzenlenmiştir.

Başkanlığımızca mezkûr İçtüzük hükmü çerçevesinde yazılı soru önergelerinin cevapları önerge sahibinin adı, esas numarası ve konu uyumluluğu açılarından kontrol edilerek soru sahibine iletilmektedir. Süresi içerisinde gelen cevaplar, alındığı günkü veya bir sonraki birleşim tutanağına eklenmekte, süresi içerisinde cevaplandırılmayan yazılı soru önergeleri gelen kâğıtlar listesinde ilan edilmekte ve bu durum yazılı soru önergelerinin muhataplarına bildirilmektedir.

Bunun dışında Anayasa ve İçtüzük'te Başkanlığımıza soru önergelerinin cevaplandırılmasına veya gelen cevapların içeriğine yönelik denetim görev ve yetkisi verilmemiştir. Dolayısıyla önergelerin cevaplandırılması noktasında Başkanlığımızın yetkisi önerge muhatabı ve sahibi arasında koordineyi sağlamakla sınırlıdır. Bununla birlikte, önceki yasama dönemlerinde olduğu gibi bu yasama döneminde de Başkanlığımıza 05.12.2023 tarihinde Cumhurbaşkanı yardımcısı ile bakanlıklara yazılı soru önergelerinin cevaplandırılma durumunu gösteren yazı yazılmıştır. Bu yazıda yazılı soru önergelerine süresi içinde cevap verilmesi ve verilecek cevapların TBMM'nin saygınlığına uygun olacak şekilde soruları tam olarak karşılayan, yeterli ve tatminkâr nitelikte hazırlanması hususu iletilmiştir.

TBMM Başkanlığınca yazılı soru önergeleri ve cevapları ile ilgili işlemler Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nde öngörülen yetkiler ve usuller çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.”

Muhabir: Selim Ercan