Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, CHP İzmir Milletvekili Rıfat Turuntay Nalbantoğlu,  Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) aracılığıyla çalıştırılan öğrencilere ve yaşanan iş kazalarına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

CHP’li Rıfat Turuntay Nalbantoğlu, soru önergesinde yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin haftanın 1 gününü staj adı altında iş yerlerinde geçirdiğini belirtti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre 54 çocuk işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğine işaret etti. Nalbantoğlu önergesinde, Konya’da 17 yaşındaki Ulaş Dumlu’nun, Kocaeli’nde 15 yaşındaki Ömer Girgin’in, İstanbul’da 14 yaşındaki Arda Tombul’un ve Kütahya’da 15 yaşındaki Erol Can Yavuz’un staj sırasında hayata veda ettiklerini anımsattı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi CHP’li Rıfat Turuntay Nalbantoğlu’nun “Ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan kazaların azaltılması ya da önlenmesine yönelik bakanlığınızca hangi adımlar atılacaktır?” sorusuna yanıt Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den geldi.

Bakan Tekin imzalı yanıtta, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na değinilerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş ortamı, sosyal güvenlik, iş güvenliği ve sağlık şartlarını denetlediği belirtildi.

Öğrencilere mesleki eğitim yaptırmak için iş yerinde usta öğreticinin bulunmasının şart olduğu vurgulanan yanıtta şu ifadelere yer verildi:

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Mülakatın tamamen kaldırılması gündemimizde yok Milli Eğitim Bakanı Tekin: Mülakatın tamamen kaldırılması gündemimizde yok

“Öğrenciler, usta öğretici gözetiminde beceri eğitimi alır”

“3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun ‘Denetleme ve ceza’ başlıklı 41’inci maddesinin birinci fıkrasında; “Bu kanun hükümlerine göre bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının dışında kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında yapılan aday çırak, çırak ve kalfaların eğitimi ile işletmelerde yapılan mesleki eğitim, öğrencilerin bu eğitiminden sorumlu işletmelerin bağlı olduğu oda veya birliklerin temsilcilerinin katılımı ile Bakanlıkça; iş ortamı, sosyal güvenlik, iş güvenliği ve sağlık şartları bakımından ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca denetlenir. Denetimle ilgili raporlar valiliğe verilir. Raporlarda belirtilen hususlar valilikçe değerlendirilir. Ve gereği yapılır.”   Hükmü yer almaktadır.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre, öğrencilere mesleki eğitim yaptırmak için iş yerinde usta öğreticinin bulunması şarttır. Öğrenciler, usta öğretici gözetiminde ve bir program dahilinde beceri eğitimi alırlar. Öğrencilerin işletmede aldıkları beceri eğitimleri, görevlendirilen koordinatör öğretmenler tarafından düzenli olarak kontrol edilmektedir. Aynı yönetmelik hükümlerine göre, il, ilçe ve okullarda kurulan işletme belirleme komisyonları beceri eğitimi yapılacak işletmelerin uygunluğunu değerlendirmektedir.

“Güvenlik tedbirlerinin arttırılması talimatı verildi”

Bakanlığımızca 81 İl Valiliğine gönderilen 02.02.2024 tarihli ve 95718711 sayılı yazısı (Genelge No: 2024/36) ile okullarda ve işletmelerdeki iş sağlığı ve güvenlik tedbirlerinin arttırılması, iş yerlerinin beceri eğitimi için öğrenci göndermeye uygun olup olmadığının ilgili komisyonlar tarafından yeniden kontrol edilmesi ve uygun olmayan uygun şartları sağlamayan iş yerlerine beceri eğitimi için öğrenci gönderilmemesi talimatı verilmiştir.”

Muhabir: Selim Ercan