Maymun çiçeği virüsü vakaları sosyal medyada yayılmaya devam ediyor. Virüsün hangi ülkelerde görüldüğü merak ediyor. Maymun çiçeği virüsü dünyaya yayılıyor mu? Maymun çiçeği virüsü hangi ülkelerde görüldü? Kaç kişi maymun çiçeğine yakalandı? Sizler için derledik...

Maymun çiçeği virüsü hangi ülkelerde görüldü?

Maymun çiçeği virüsü 2022 yılında Afrika'dan Avrupa'ya yayıldı. Aynı yıl içinde İstanbul'da da bir kişi maymun çiçeğine yakalandı.

Virüs şu an Afrika, Amerika ve Avrupa'da çeşitli ülkelerde görülüyor.

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri neler?

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 2022 yılında ortaya çıktı. 2022 yılında görüldüğü sırada maymun çiçeği kişinin ölümüne yol açmayan bir hastalık şeklindeydi. Virüs kişinin derisinde yaygın içi dolu keseceklerin bulunduğu tipik çiçek görünümü oluşturan bir hastalık şeklindeydi.

Maymun çiçeği virüsü 2023 yılında "tip 1" olarak bilinen varyantı ile yeniden gündeme geldi. Bu varyant daha tehlikeli olarak biliniyordu. Varyantın yüzde 4 civarında ölümle sonuçlandığı ve daha hızlı yayılabildiği rapor edildi.

Virüs 2024 yılının temmuz ayında zamanla Avrupa ve Amerika'ya da yayılarak vaka artışına neden oldu.

Justin TV | Atalanta - Arsenal maçı canlı izle Justin TV | Atalanta - Arsenal maçı canlı izle

Maymun çiçeği virüsü; ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları belirtileri ile ortaya çıkıyor.

Maymun çiçeği virüsü kaç kişide görüldü?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen hafta yaptığı açıklamada 'maymun çiçeği' adı verilen 'mpox' vaka sayısında son 2 ayda büyük bir artışı yaşandığını belirterek, dünya genelinde 90 binin üzerinde vaka görüldüğünü ve 156 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Kaynak: Haber merkezi