Milyonlarca memur ve emeklinin gözü zam oranına çevrildi. Mayıs ayı enflasyonu ile birlikte yılın ilk 5 ayına yönelik rakamlar netleşmiş olacak.

Borsa İstanbul'da gong Efor Çay için çaldı Borsa İstanbul'da gong Efor Çay için çaldı

Enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak?

Mayıs ayı enflasyon rakamları 3 Haziran 2024 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanacak. Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklilerin yılda 2 kez aldığı toplu sözleşme zammına ek olarak 5 aylık enflasyon farkı belli olacak.

Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanıyor. 5 aylık enflasyon farkı açıklanacak mayıs enflasyonunun ardından belirlenecek.

4 aylık enflasyon farkı ne kadar?

TÜİK verilere göre; nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 olarak açıklandı. Buna göre; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece memur ve emeklileri maaş zammını ilgilendiren enflasyon metriği yüzde 18,72 olarak belirlendi.

Beklenti ne yönde?

AA Finans'ın enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,04 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,85, en yüksek yüzde 3,50 aralığında kaydedildi.

Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 69,80 olan yıllık enflasyonun yüzde 74,89'a çıkacağı öngörülüyor. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi mayıs ayında 43,95 oldu.

Kaynak: Haber Merkezi