Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, ABB İtfaiye Daire Başkanlığı'nda düzenlenen yemin törenine katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Vinçten atlayan itfaiye erleri, Mansur Yavaş'a bayrağı takdim etti, Yavaş'ta bayrağı öperek teslim aldı. Program itfaiyeci duasıyla devam etti.

Mansur Yavaş, yaptığı konuşmada, şehit olan İtfaiye Erleri Orçun Yaşar ve Fahri Can Yavaş'ı da rahmetle andı. İtfaiye hizmetlerinin önemine değinen Yavaş, şunları söyledi:

Depremde 103 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi D Blok'a ilişkin yargılama sürdü Depremde 103 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi D Blok'a ilişkin yargılama sürdü

"Belediyelerin en önemli görevlerinden biri itfaiyedir. Çünkü evinde bir şekilde yangına maruz kaldığında arayacağı tek yer itfaiyedir. Anında itfaiyenin ulaşmasını ve müdahale etmesini bekler. Hatta zaman zaman itfaiyemiz 3 dakikada, 5 dakikada bile ulaşsa o 3 dakikalar, 5 dakikalar bilin ki onlara bir asır gibi gelir. Bu nedenle önceki dönemlerden başlamak üzere bir yangın ihbarı geldiği zaman ve bizim itfaiye istasyonlarımız, araçlarımız oraya ulaşıp müdahale ettiği zaman, bunların hepsi kayıt altına alınıyor. Bizler de daha teknolojik bir şekilde müdahale etmek için bu çağda icat edilmiş ne varsa özellikle itfaiyelerimizi tehlikeye düşürmeden, nasıl müdahale edebileceksek bu konuda hiçbir zaman para pul hiçbir şey esirgemeden en son teknolojinin mutlaka ve mutlaka itfaiyelerimizde, itfaiye teşkilatımızda bulunması için çalışıyoruz. Zaman zaman sosyal medyadan gördüğümüz uygulamaların da eğer başarılı olmuş ise başarısı teşvik edilmişse drone ile söndürme gibi ne varsa bunların hepsini de itfaiye teşkilatımızda en modern şekilde olması için uğraşıyoruz."

"Göreve geldiğimizde itfaiye teşkilatında 154 araç ve 764 personel vardı"

Yavaş, göreve geldiklerinde itfaiye teşkilatında 154 araç ve 764 personel olduğunu hatırlatarak, "Bu kadar önemli bir teşkilatta göreve geldiğimizde 154 tane araç vardı. Şu anda 146 tane yeni alınan araçla 292'ye çıkardık hâlâ da almaya devam ediyoruz. Personelimiz 764 kişiydi. 2020 yılında 295, 2022 yılında 149, 2024 yılında da 100 olmak üzere 544 sivil savunma ve itfaiyecilik bölümünden mezun toplamda 544 personel alımıyla sayımızı bin 146'ya çıkarmış bulunuyoruz" dedi.

Yeni yapılan itfaiye istasyonlarıyla toplam sayının 48'e yükseltildiğini söyleyen Yavaş, "İncek, Çakırlar, Bağlum, Haymana, Etimesgut, Nallıhan ve Akyurt yeni istasyonlarına kavuştu. Hurdacılar Sitesi'ne yeni istasyon inşaat çalışmaları devam ediyor ve yakında bitirilecek. Çamlıdere ve Temelli istasyonlarımızın inşaatları bitmek üzere. Pursaklar, Eryaman, Natoyolu, Karapürçek, Kalecik, Çayırhan, Bala ve Güdül istasyonlarının proje çalışmaları devam ediyor. En kısa zamanda onların da ihalesine çıkılacak" bilgisini verdi. Yavaş, kırsal mahallelere 662 adet traktör milinden beslemeli 3 tonluk yangına ilk müdahale tankeri verildiğini, kırsal mahallelerdeki bin 302 vatandaşa da yangına ilk müdahale eğitimi verildiğini belirtti.

Murat Kurum ile yaptığı görüşmeyi anlattı

Yavaş, 2023-2024 yıllarında ABB İtfaiyesi'nin katıldığı faaliyetlere ilişkin de bilgi verdi. Yavaş, "2023 yılında 9 bin 54'ü yangın olmak üzere 28 bin 465 olaya müdahale ettik. 2024 yılının ilk 7 ayında 6 bin 26'sı yangın olmak üzere 16 bin 652 olaya müdahale edildi. 2024 yılında 7 ayda 55 bin 961 kişiye sertifikalı seminer tatbikat ve hizmet içi eğitim verildi. 2023 yılında 79 bin 729 kişiye sertifikalı seminer tatbikat ve hizmet işi eğitimi verildi. Yine yangın önleme hizmetimizde 14 bin 835 başvuru hizmet görmüştür. 2024 yılının yine ilk 7 ayında yangın önleme hizmetimizde ise 7 bin 904 başvuru işlem görmüştür" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile geçen hafta görüştüğünü hatırlatan Yavaş, "Ben Ankara halkına ve değerli mesai arkadaşlarımıza yeni bir müjde vermek istiyorum. Geçen hafta Çevre Bakanımızla görüştük. Biz 500 itfaiye eri daha talep etmiştik sanıyorum 300 civarında itfaiye eri almamıza izin verecek. Onları da yine aynı şekilde bu okullardan mezun olmuş, tamamı liyakata dayalı, bu işin eğitimini görmüş, bomba gibi gençlerden inşallah oluşturacağız ve sizlerin daha iyi çalışmanız için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Yavaş, göreve yeni başlayan itfaiye erlerine başarılar diledi. Yavaş'ın konuşmasının ardından Tulumbacılar gösteri yaptı, göreve yeni başlayan itfaiye erleri yemin etti. Mansur Yavaş, yemin töreni sonrası ailelerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: ANKA