Tütün doldurulmaya hazır hale getirilmiş sigara kağıdı olarak tanımlanan makaron, tütün ürünleri ve alkollü içkilerde olduğu gibi bandrol uygulamasına dahil edildi. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, ‘sigara kağıdı’ olarak geçen makaronun bandrol uygulamasına dahil edilmesiyle devletin açıkta, evde ya da çeşitli yerlerde sarılan açık tütün ile Adıyaman tütünü diye geçen tütünden de vergi almanın peşinde olduğunu söyledi. Yüksek vergi oranlarına işaret eden Dündar, “Devlet vergisini bu kadar yüksek tutarak halk sağlığını da tehlikeye atığı gibi alım gücü kalmayan vatandaşı sağlıksız ürünlere yönlendiriyor. Resmi kaynakların verilerine göre; yasal tüketim yüzde 40 düşmüş ve yasadışı kaçak tüketim yüzde 400 yüz artmıştır” diye konuştu.

“Yüksek vergiler halk sağlığını tehlikeye atıyor: Vatandaş sağlıksız ürünlere yöneliyor”

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, ELİPS HABER’e söz konusu bandrol uygulamasını değerlendirdi. Dündar, “Devlet bu yolla açıkta, evde ya da çeşitli yerlerde sarılan açık tütün ile Adıyaman tütünü diye geçen tütünden de vergi almanın peşinde” dedi. Söz konusu durumun sigara ve alkollü içkilerde de geçerli olduğunu söyleyen Dündar, “Devlet vergisini bu kadar yüksek tutarak halk sağlığını da tehlikeye atığı gibi alım gücü kalmayan vatandaşı sağlıksız ürünlere yönlendiriyor” ifadelerini kullandı.

“Yasa dışı kaçak tüketim yüzde 400 arttı”

Yüksek vergi oranlarına dikkat çeken Dündar, şunları söyledi:

Aile ve Gençlik Fonu'na başvuru şartları değişti Aile ve Gençlik Fonu'na başvuru şartları değişti

“Sigarada ya da alkolde alacağı vergiyi bu kadar yüksek tutmak yerine makul bir seviyede tutsa daha fazla vergi toplayacak. Resmi kaynakların verilerine göre; yasal tüketim yüzde 40 düşmüş ve yasadışı kaçak tüketim yüzde 400 yüz artmıştır. Daha fazla vergi dilimi yerine daha düşük vergi yükü ile daha fazla vergi toplanabilir ve halkta sağlıklı yasal ürün tüketir.”

Kaynak: Deniz Dalgıç