Öz Gıda İş Sendikası'nın İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Lezita Fabrikası'nda yaklaşık 4 yıldır örgütlenme mücadelesi yürüttüğünü belirten Arslan, işverenin tüm engellemelerine rağmen bu mücadelenin sonucunda sendikanın toplu iş sözleşmesi yetkisi almayı başardığını söyledi. Hindistan’dan 50 işçi getirildiği ve bu sayının 500'e kadar çıkabileceğini dikkat çeken Arslan, "Biz buradan bir sonuç alırsak yanlışlık kamuoyuna gelirse bunların geri adım atacağını düşünüyoruz" dedi. 

Hak İş Lezita

Arslan'ın konuşmasının satır başları şu şekilde;

"Mahkeme kararları da lehimize sonuçlandı. Maalesef işveren sendikaya karşı olduğunu ve masaya oturmak istemediğini söyledi.

Grev kararı ve uygulama kararı aldık 14. Gün grevimiz devam ediyor. İzmir bölgesindeki basın mensuplarına firma tarafından ciddi bir şekilde baskı uygulandığını gördük. Bizim grevlerimiz İzmir basınında çok yer almadı. 

İşçilerle konuşmamızı bile engellemeye çalıştılar. Biz o gürültü içerisinde basın toplantısı yapmaya çalıştık. Biz yasal olarak bütün haklarımızı kullandık. Grevi işlevsiz hale getiriyorlar. 

Ebrar sitesi davasında 8 kamu görevlisi için soruşturma izni Ebrar sitesi davasında 8 kamu görevlisi için soruşturma izni

Hintli işçileri getirip tesislerde çalıştırmaya çalıştılar. Grevimizi engellemeye çalıştılar. 
Asgari ücret sarmalında çalışmaya mahkum ediliyor. Greve çıkan arkadaşlarımızı da mağdur ediyorlar. İşçileri ve sendika yöneticilerimizi yok sayamaya çalışıyorlar. 

Askerimizi bizim karşımıza koyuyorlar. Bu da son derece yanlış bizim askerlerimizle sorunumuz yok. 

Yurt dışından işçi getirilmesi yasal mı?

Grevin başlamasından önce Hintli işçilerin içeriye sokulduğunu biliyoruz ama bunun denetlenmesi gerekiyor. 
Baskı ve tehditlerin yasa dışı olduğunu biliyoruz. Bakanlığımıza ilettik. Demokratik haklarımızı kullandık. Yargı sürecini başlatmak içinde çabalarımız var. 
İhtiyati tedbirimizi aldık. Çalışma izinleri alınmış işçiler, bizim itirazımız grev kırıcılığıyla ilgili. Bakanlığı o yüzden uyardık. 

Öz gıda iş sendikamız Türkiye’nin gıda sektöründe en uzun etkin grevlerini yapan sendikadır. Dolayısıyla tecrübeli bir sendikamız. Konfederasyonumuz da bu meseleyi birinci sıraya almıştır. 

Biz buradan bir sonuç alırsak yanlışlık kamu oyuna gelirse bunların Lezita'nın geri adım atacağını düşünüyoruz. Her türlü demokratik yöntemleri kullanacağız.

Tavukçuluk ve yumurta sektörü önemli bir sektör

Taşeronlar üzerinden bu sistemi yürütüyorlar. Diğer taşeronlarda olanları da karşımıza dikiyorlar. Ciddi baskılar oluşturuyorlar. Greve çıkmayın gibi yöntemler kullanıyorlar"

Muhabir: Sümeyye Aksu