Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) miktarsal sıkılaşma hususunda adımlar atarken, sistemdeki likidite fazlasında artış rekoru beraberinde getirdi.

TCMB verilerine göre; 29 Aralık itibarıyla net fonlama eksi 363,2 milyar lira oldu. Söz konusu durum sistemdeki likidite fazlasına işaret etti. Daha önce Eylül 2023 tarihinde likidite fazlası 338,8 milyar liraya çıkmış ve rekor kırmıştı.

Likidite fazlasında ivme sürerken TCMB'den bir dizi hamle gelmişti.

Kartlı ödemeler ağustos ayında 1,4 trilyon lira oldu Kartlı ödemeler ağustos ayında 1,4 trilyon lira oldu

Kasım ayının başında açıklanan önlemlerle TCMB kur korumalı mevduatlarda zorunlu karşılık oranlarını artırırken, yabancı para mevduatta TL cinsi ilave karşılık uygulaması getirmişti. Bu uygulamalar 10 Kasım itibarıyla devreye girmişti.

Fakat 22 Kasım'da net fonlama tekrar negatif bölgeye geçmiş ve bu tarihten sonra net fonlamada negatif yönlü bir ivme görülmüştü.

Söz konusu dönemde TCMB yeni bir hamle yaparak TL depo alım ihalelerine başlamıştı.

TCMB son faiz kararıyla birlikte duyurduğu bir dizi önlem arasında TL depo alım ihalesi açılması yer almıştı. Bankadan yapılan açıklamada, TCMB Kanunu’nun 52’nci maddesinde, para politikası hedefleri çerçevesinde para arzının ve likiditenin etkin bir şekilde düzenlenmesi için açık piyasa işlemleri yapılabileceğinin düzenlendiği anımsatılmıştı.

Bu bağlamda, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak için Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenleneceği belirtilmişti. İhaleler 22 Aralık tarihinde başlamıştı.

Kaynak: Bloomberg