TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu le görüştü.

Numan Kurtulmuş, Mecliste grubu bulunan siyasi partilere yeni anayasa konusunda başlattığı ziyaretler kapsamında daha önce CHP, MHP, İYİ Parti, DEM Parti ve Saadet Partisi yetkilileriyle görmüştü.

"Önümüzdeki yasama döneminde gelişmeler başlayabilir"

Numan Kurtulmuş'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Değerli basın mensubu arkadaşlarım, TBMM'de grubu bulunan 6 siyasi partimizle gerçekleştirdiğimiz anayasa yapım süreciyle ilgili ilk temasın son adımını, bugün burada AK Parti grup başkanvekili arkadaşlarımızla yaptığımız müzakere ile tamamlamış olduk.

Bundan sonraki süreçte TBMM'de grubu yer alan diğer partiden arkadaşlarımızın da görüşünü alacağız. Üniversitelerin, hukuk camiasının, STK'ların bu sürece katkı sağlayabilmesi için bir süreci yürüteceğiz.

Tabi bu sürecin oldukça zor olduğunu ben de biliyorum. Ancak başlangıçta 3 kelimenin altını çizerek bu süreci daha açık bir şekilde yürütmemiz gerektiğini ifade etmek isterim. Bunlardan birisi şeffaflıktır. Sürecin her aşamasında şeffaf bir şekilde milletimizin bilgilendirmesini sağlamaya gayret edeceğiz. Ümit ederim ki partilerle birlikte ortak bulunacak bir yöntem ile birlikte, önümüzdeki yasama dönemi başladığında bu meselenin içeriğine yönelik gelişmeler başlayabilir.

"Anayasa meselesinin siyasi tartışma konusuna getirilmemesi gerekir"

İkincisi, samimiyettir. Anayasa meselesinin hiçbir şekilde bir siyasi tartışma konusuna getirilmemesi gerekir. Bu mecliste anayasa yapılabilmesi gerçekten bir sorumluluktur. Bunun için diyoruz ki burada samimş olmak, niyet okumaktan vazgeçmek, bu sürecin samimiyetle yürütülmesini temin etmek en önemli konulardan bir diğeridir. 

Üçüncü mesele ise iklim meselesidir. Hele anayasa yapmak gibi oldukça çetrefilli, oldukça zor ve milletin bütün kesimlerinin içerisinde olacağı sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için diyalog zemininin sağlam bir şekilde kurulması gerekir. Normalleşme diyek son günlerde sıkça üzerinde durduğumuz bu siyasi atmosferin karşılıklı olarak birbirini anlamak temelinde gerçekleştirilmesi ve böylece siyasi müzakere ortamının oluşması fevkale önemlidir.

Özdağ: Türkiye'yi Avrupa Birliği'nin Ruanda'sı olmaktan çıkartın Özdağ: Türkiye'yi Avrupa Birliği'nin Ruanda'sı olmaktan çıkartın

"Müzakereler yapılacak"

TBMM, anayasaya yapma ya da yeni anayasa çalışmalarını, anayasa değişikliği çalışmaları adına ne derseniz deyin, yetkisine sahiptir, gücüne sahiptir. Türkiye'de anayasa yapma bakımından milletin temsilcisi olarak TBMM dışında başka hiçbir kurum yoktur. 

Tabii ki bu sürecin zaman alacağını, çok büyük bir tartışma zemininin oluşacağını biliyoruz. Türkiye siyaseti ve Türk demokrasine önemli katkıları olacağını düşünüyorum. Uzun bir yolumuz var. Müzakereler yapılacak, tartışmalar yapılacak. Sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için toplumun her kesimine büyük sorumluluk düşüyor.

Partilerin anayasası olmaz, partilerin anayasa teklifleri olur. Bu süreçte partilerin, anayasa görüşlerini sağlıklı bir şekilde masaya yansıtacaklarını düşünüyorum. Bu anlamda milletin temsilcisi olan TBMM, millet adına kararını alır ve yoluna devam eder."

Kaynak: Haber Merkezi