ABD'de borç limiti krizinin yakın zamanda çözülebileceğine yönelik tablo küresel piyasalarda olumlu algılansa da bir önceki gün açıklanan makroekonomik verilerden sonra FED’in para politikasına yönelik beklentiler tekrar belirsizleşti.

Bir önceki gün, ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile borç limiti konusuna ilişkin verimli görüşmeler yaptıklarını hatırlatarak müzakerecilerin görüşmeleri sürdürdüğünü ve ilerleme kaydedildiğini açıkladı. ABD borcunun temerrüde düşmesinin bir olasılık olmadığı hususunda hemfikir olduklarını tekrar eden Biden, borç limitinde çözüme ulaşmanın tek yolunun iki partili bir anlaşma olduğunu vurguladı.

Analistler, ABD hazinesinin nakit miktarının bir önceki gün 76,5 milyar dolardan 49,5 milyar dolara gerilediğine dikkat çekerek, piyasalarda iki tarafın bugünlerde anlaşabileceğine ilişkin beklentilerin güçlendiğini belirtti.

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,3’lük büyüme gösterdi

ABD ekonomisi, 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1,3 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. 2023’ün ilk üç ayını kapsayan dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki yükseliş yüzde 4,2 oldu.

Bahsedilen verilerden sonra piyasalardaki fiyatlamalarda sonraki ay yapılacak toplantıda bankanın 25 baz puan faiz artırabileceğine ilişkin beklentiler yüzde 40'ı geçerken, haziranda faiz artışı yapılmaması durumunda temmuz ayı toplantısında yüzde 84 olasılıkla 25 baz puanlık faiz artışı yapılması bekleniyor.

Piyasalarda FED etkisi: ONS gerilemeye başladı

Bir önceki gün, FED’in faiz artışlarını sürdüreceğine ilişkin fiyatlamaların güçlenmesiyle ONS altın yüzde 0,9 gerilemeyle bin 941 dolara inerken, şu an önceki kapanışın yüzde 0,5 üstünde bin 950 dolardan fiyatlandırılıyor.

Bahsedilen gelişmelerle bir önceki gün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,88 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,71’i görürken, Dow Jones endeksi yüzde 0,11 azaldı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, 26 Mayıs gününe gerileme ile başladı. Avrupa'da bir önceki gün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, belirsizlik günden güne artış gösteriyor.

Alman ekonomisi daralarak, resesyona girdi

Almanya ekonomisi, yüksek enflasyon ile yükselen faiz oranlarının tüketici harcamalarını aşağı yönlü baskılamasıyla 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralarak, resesyona girdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri enflasyonla mücadele bünyesinde faiz artışlarına devam etmeleri gerektiği yönündeki sözle yönlendirmelerine devam ederken, bir önceki gün ECB üyesi Klaas Knot Banka'nın faiz oranlarını temmuz ayındaki toplantısı dahil olmak üzere artırması ve bir süre daha bu seviyelerde tutması gerektiğini açıkladı.

Analistler, bölgede yavaşlayan ekonomik faaliyete karşın enflasyonda istenilen sonuçların alınamamasının ECB politika alanını daralttığını ifade ederek, bölgede fiyatlamaların zorlaştığını kaydetti.

Bir önceki gün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,31, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,33, İtalya'da MIB 30 endeksi 0,44 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,74 azalış gösterdi.

Asya piyasasında son durum

Asya piyasalarında yarı iletken çip şirketlerindeki artış eğilimi dikkat çekti. Japonya'da açıklanan Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında yüzde 3,2 yükselerek beklentilerin aşağısında kaydedildi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 arttı.

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı: Borsa, dolar ve euro nasıl etkilendi?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 0,07 değer kazanarak 4.427,99 puandan noktalarken, bir önceki gün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 8,50'de sabit tuttu.

Dolar bir önceki gün yüzde 0,2 yükselişle 19,94 liradan kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 19,97 liradan işlem görüyor.

Analistler, BIST 100 endeksinde 4.400 ve 4.200 seviyelerinin destek, 4.500 ve 4.600 puanın direnç seviyesinde izleneceğini ifade etti.

Editör: Deniz Dalgıç