Bir önceki hafta Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) bu yıl iki kez faiz artırımına gidebileceğine ilişkin sözle yönlendirmeler artarken, bu hafta ABD'de açıklanacak yoğun makroekonomik verilerinin bahsedilen fiyatlamalar üzerinde etkili olacağı tahmin ediliyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda FED'in sonraki ay politika faizini yüzde 72 olasılıkla 25 baz puan yükseleteceği beklenirken, 2023 yılının sonuna kadar FED'in politika faizini yüzde 5,50-5,75 seviyesine yükseltebileceği olasılığı güçleniyor.

Analistler, bu hafta ABD'de büyüme verilerinin dışında harcama ve ücretlere yönelik kapsamlı verilerin açıklanacağına dikkat çekerek, FED Başkanı Jerome Powell'ın konuşmaları ve FED tutanaklarından alınacak mesajların varlık fiyatları üzerinde etkili olacağını açıkladı.

San Francisco FED Başkanı Mary Daly, iki faiz artışının daha yapılmasının sadece bir olasılık olduğunu ve kesin olarak bilinmediğini belirterek, bu ayki toplantıda faiz oranlarını sabit tutma ve verileri izleme kararını güçlü bir şekilde desteklediğini ifade etti. İki faiz artışı daha yapılmasının çok makul bir tahmin olduğunu kaydeden Daly, hedeflere yaklaştıkça politika sıkılaştırma hızını yavaşlatmanın ihtiyatlı olacağını vurguladı.

Hafta sonu Rusya'da Yevgeniy Prigojin'in kurucusu olduğu paralı asker grubu Wagner yönetime isyan etse de tarafların kısa sürede anlaşması risk algısının yükselmesini kısıtladı.

Emtialar ne durumda?

Emtia fiyatları bahsedilen gelişmelerden sonra yeni haftaya durgun başlarken, Brent petrolün varili yüzde 0,2 gerilemeyle 74,2, ONS altın ise yüzde 0,3 yükselişle bin 926 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,77, Nasdaq endeksi yüzde 1,01 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,65 azaldı. 

Avrupa'da önceki hafta yoğunlukla satış ağırlıklı bir seyir kaydedilirken, bu hafta bölgede açıklanacak makroekonomik verilerle birlikte Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı sözle yönlendirmeler yatırımcıların odağına yerleşti.

Analistler, bölgede güçlü kalmayı sürdüren enflasyonla birlikte, yavaşlayan ekonomik aktivitenin politika yapıcıların alanını daralttığını ifade ederek, ECB yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin para piyasalarındaki fiyatlamaları etkilemesinin beklendiğini açıkladı.

Önceki hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) 25 baz puanlık beklentilerin aksine politika faizini 50 baz puan yükselerek yüzde 5'e çıkarmıştı.

Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,99, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,55 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,73 azaldı. 

Asya'da haftanın ilk işlem gününde satış baskısı öne çıkarken, Çin'in ekonomisine yönelik endişeler yükselmeyi sürdürüyor. Analistler, ülke ekonomisindeki destekleyici adımlara karşın soğuma işaretlerinin yoğunlaştığını, bu durumun bölgede varlık fiyatlarını baskıladığını söyledi

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 artarken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 yükselişle pozitif seyretti.

Türkiye'de yaşanan gelişmeler

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 2,85 üzerinde 5.582,75 puandan noktaladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleştirme politikası bünyesinde ilk adım olarak Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ'de değişiklik yaptı. Buna göre, menkul kıymet tesis oranının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesi kararlaştırılırken, Tebliğ bünyesinde, menkul kıymet tesis oranı, gerçek ve tüzel kişi için hesaplanan paylardan düşük olanı yüzde 57'nin altında kalan bankalar için 7 puan artırımlı, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalar için 2 puan indirimli uygulanacak.

Dolar, cuma günü yüzde 1,7 yükselişle 25,3170 liradan kapandıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 25,3710 liradan işlem görüyor.

Analistler, BIST 100 endeksinde 5.700 ve 5.800 seviyelerinin direnç, 5.500 ve 5.400 puanın destek seviyesinde izleneceğini açıkladı.

Editör: Deniz Dalgıç