ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bir yıllık aradan sonra ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen görüşmesinden sonra piyasalarda oynaklık yükselirken, Çin'de ev fiyatlarındaki düşüşün dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ülkenin ekonomik aktivitesine dair olumsuz işaretlerin sürdüğünü göstermesi pay piyasalarında risk iştahını törpüledi.
ABD'de enflasyonun beklentilerden daha hızlı yavaşlamasından sonra, önceki gün açıklanan verilere göre Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ekim ayında aylık yüzde 0,5 ile Nisan 2020'den bu yana en büyük düşüşünü gösterirken, yıllık yüzde 1,3 yükselişle beklentilerin altında kaydedildi.
Ülkede 30 yıl vadeli konut kredisi için ortalama faiz oranı yüzde 7,61 ile eylül ayının sonundan bu güne en düşük seviyesinde kalmayı sürdürürken, mortgage başvuruları yüzde 2,8 arttı.
Amerikan Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi'nin açıkladığı imalat endeksi, kasım ayında 9,1'e çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde kaydedildi.
Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralık toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını ifade ederek, bankanın sonraki yıl haziran ayı itibarıyla faiz indirimlerine başlayacağına dair tahminlerin güçlendiğini belirtti.
Fed yetkililerinin açıklamaları yatırımcıların odağında yer alırken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyonda daha fazla yavaşlama olduğunu gösteren son ekonomik verilerin "cesaret verici" olduğunu açıkladı.
Fed'in faiz artırım döngüsünün erken sona ermesi konusunda uyaran Daly, bankanın para politikasında sıkılaştırmanın bittiğini söylediği ancak ardından aniden rotayı tersine çevirmek zorunda kaldığı bir "durdur-başlat" durumundan endişe duyduğunu dile getirdi.
Öte yandan, ABD Senatosu, federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onaylarken, tasarı, yasalaşması için ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sunulacak.
Ayrıca, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'de bölgesel bankaların finansman ve büyüme zorluklarının 2024'te de devam edeceğini bildirdi.
Bahsedilen gelişmelerin ardından, dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 104,5 seviyesinde bulunurken, altının ons fiyatı da yüzde 0,2 değer kazancıyla 1.963 dolardan işlem görüyor.
ABD'de ham petrol stoklarının arttığını gösteren hükümet raporunun ardından düşüşünü üst üste üçüncü işlem gününe taşıyan Brent petrolün varil fiyatı, şu sıralarda yüzde 0,5 azalışla 80,5 dolarda seyrediyor.
Bununla birlikte ABD'de devam eden bilanço sezonunda hisse ve sektör bazlı oynaklıkların da artabileceği ifade edilirken, önceki gün beklentileri üzerinde finansal sonuçlar bildiren ABD'li perakende devlerinden Target'ın hisselerinin yaklaşık yüzde 18 artması dikkati çekti. Bugün ise ülkedeki bir diğer perakende devi Wallmart'ın şirket finanasal sonuçları yatırımcıların odağında olacak.
Bu gelişmelerle New York borsasında önceki gün Nasdaq endeksi yüzde 0,07, Dow Jones endeksi yüzde 0,47 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,16 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise karışık seyirle başladı.
Avrupa borsalarında önceki gün alış ağırlıklı bir seyir izlendi.
Önceki gün, İngiltere'de ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 4,6 artışla beklentilerin altında kalırken, bu durum İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz artış döngüsünde sona gelmiş olduğuna ilişkin beklentileri güçlendirdi.
Yüksek faizlerin etkilerinin hissedilmeye başlanmasıyla ekonomik büyümeye ilişkin görünüm zayıflarken Avrupa Birliği Komisyonu önceki gün açıkladığı raporunda, Euro Bölgesi'nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüksek enflasyon, para politikasının sıkılaşması ve talepteki daralma nedeniyle yüzde 0,6'ya indirdi.
Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi de eylülde bir önceki aya göre yüzde 1,1 azalışla beklentilerin altında kaldı.
Önceki gün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,86, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,33, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,62 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,42 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise karışık seyirle başladı.
ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in görüşmesinin ardından Asya piyasalarında oynaklık artarken, Çin'de ev fiyatlarının 2015'ten bu yana en sert düşüşünü kaydetmesi ülke ekonomisine dair olumsuzlukların devam ettiğine işaret etmesi bölge genelinde risk iştahının azalmasına neden oldu.
Japonya tarafında bugün açıklanan verilere göre, ihracatında ekimde yıllık bazda yüzde 1,6 artışla beklentileri aşarken, ithalatında aynı dönemde yüzde 12,5 azalış kaydetti.
Bugün Alibaba Group Holding'in üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının açıklanması öngörülüyor.
Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeks yüzde 1,5 azalırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 değer kazandı.
Yurt içinde, önceki gün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,07 değer kaybıyla günü 7.665,87 puandan tamamladı.
Dolar/TL, önceki gün yüzde 0,2 artışla günü 28,6812'den kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,6850 seviyesinden işlem görüyor.
Ayrıca, Deutche Bank'ın Türk tahvillerinin 2024'te en iyi performans gösteren gelişmekte olan tahviller arasında yer alabileceğini duyurmasının ardından, BNP Paribas da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) son aylarda yaptığı para politikası düzenlemesinin ardından Türk tahvillerinin daha cazip hale geldiğini bildirdi.
Düşüş eğilimini sürdüren Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) önceki gün 8 baz puan gerileyerek 356,5 baz puana indi.
Dün Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İndeks Bilgisayar Sistemleri Mühendislik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 526 milyon liralık tahsisli iç kaynaklardan sermaye artırımına ilişkin pay ihracına onay verdi.
Analistler, BIST 100 endeksinde 7.700 ve 7.780 seviyelerinin direnç, 7.600 ve 7.520 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.