Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadele konusunda "şahin" para politikalarına devam edip etmeyeceğine yönelik belirsizlik fiyatlamalardaki öneminin korurken, faizlerin ne kadar süre yüksek seviyelerde kalacağına yönelik soru işaretleri varlığına devam ediyor.

Analistler, ABD'de bugün açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin Fed'in sonraki döneme dair politikaları üzerinde etkili olabileceğini ifade ederek, bugün Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee'nin farklı etkinliklerde yapacakları konuşmalarından bankanın önümüzdeki süreçte atacağı adımlara dair ipucu aranacağını açıkladı.

ABD'de TÜFE'nin ekim ayında aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 artmasının beklendiğini hatırlatan analistler, veri sonrası piyasalarda oynaklığın artabileceğini dile getirdi.

Analistler, ABD Kongresinde federal hükümete finansman sağlayacak bütçe üzerinde anlaşmaya varılamaması halinde hafta sonu hükümetin kısmen kapanma riski olduğunu dile getirerek, uzun süreli bir kapanmanın ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

ABD federal hükümetinin bütçe açığı 2024 mali yılının ilk ayı olan ekim ayında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 gerilemeyle 66,6 milyar dolar oldu.

Analistler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin "Aaa" olan kredi notunu teyit ederken durağan olan not görünümünü "negatif" olarak güncellemesi kararından sonra ABD hükümetinin, mali gücüne dair risklerin yakından izlendiğini belirtti.

New York Fed'in yayımladığı ekim ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi ekim ayında yüzde 3,6'ya indi.

ABD hazine tahvil faizleri ve dolar endeksi temkinli seyrini korurken, Brent petrolün varili talep görünümünün önceden korkulduğu kadar kötü olmayabileceğine yönelik işaretlerin etkisiyle, yükseliş eğilimini art arda dördüncü işlem gününe taşıdı ve şu sıralarda 82,6 dolardan işlem görüyor.

Önceki gün yüzde 0,4 yükselişle günü 1.947 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 1.945 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, hafta içinde ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bir yıl aradan sonra yeniden yüz yüzde görüşeceğini anımsatarak, görüşmeden alınacak işaretlerin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini açıkladı.

Bununla birlikte ülkede süren bilanço sezonunda hisse ve sektör bazlı oynaklıkların artabileceği belirtiliyor.

5 Ekim spot piyasada doğal gaz fiyatları belli oldu 5 Ekim spot piyasada doğal gaz fiyatları belli oldu

New York borsasında önceki gün Nasdaq endeksi yüzde 0,22 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,8 değer kaybına uğrarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,16 arttı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle başladı.

Avrupa borsalarında, önceki gün alış ağırlıklı seyrederken, bugün gözler bölgede ZEW endeksleri ve büyüme verilerine çevrildi.

Euro Bölgesi'nin 3. çeyrekte yıllık yüzde 0,1 büyümesinin beklendiğini kaydeden analistler, gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin sözle yönlendirmelerinin yatırımcıların odağında olacağını açıkladı.

Önceki gün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,73, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,60, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,89 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 1,48 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise karışık seyirle başladı.

Asya pay piyasalarında temkinli seyir öne çıkıyor.

Asya'da gözler Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yaklaşık bir yıl aradan sonraki tekrar yüz yüze yapacağı görüşmeye çevrildi.

Analistler, Çin ekonomisinin toparlanma gücüne yönelik endişelerin hala devam ettiğini, bu durumun küresel büyüme üzerinde büyük bir engel olabileceğini anımsattı.

Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 değerlenirken, Hong Kong'da Hang Seng endeks yüzde 0,2 azaldı.

Yurt içinde, önceki gün satış ağırlıklı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,61 değer kaybederek günü 7.568,30 puandan noktaladı.

Dolar/TL, önceki gün yüzde 0,1 yükselişle günü 28,5917'den kapatmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,6160 seviyesinden işlem görüyor.

Önceki gün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Eylül 2023'te cari işlemler hesabı 1 milyar 876 milyon dolar fazla verdi.

Analistler, BIST 100 endeksinde 7.500 ve 7.420 seviyelerinin destek, 7.600 ve 7.770 puanın direnç seviyesinde olduğunu belirtti.

Editör: Deniz Dalgıç