Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Küresel Gıda Fiyatları Endeksi küresel düzeyde gıda fiyatlarındaki artış ivmesine dikkat çekti.

FAO Gıda Fiyat Endeksi (FFPI) Eylül 2024'te Ağustos ayına göre yüzde 3 arttı. Bu artış oranı Mart 2022'den bu yana aylık bazda en büyük artışa işaret etti. Eylül ayında endeks Mart 2022'de ulaştığı zirvenin yüzde 22,4 altında gerçekleşti.

Türkiye'de gıda fiyatları aylık bazda 2,48, yıllık bazda yüzde 43,72 artış göstermişti. Ağustos ayında Türkiye'deki aylık gıda enflasyonu, küresel gıda fiyatlarındaki artışın altında kalmıştı. Küresel gıda fiyatlarındaki artışın seyri Eylül'de de Türkiye'deki gıda enflasyonunun üzerinde seyretmeye devam etti.

Aylık en yüksek artış şekerde görüldü

FAO verilerine göre küresel tahıl fiyatları aylık bazda yüzde 3 artış, yıllık bazda yüzde 10,13 azalış gösterdi. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 4,6 artışla 2023 başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bitkisel yağ fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 17,78 oldu.

TMSF’den Çankaya’da 36 odalı villa satışı TMSF’den Çankaya’da 36 odalı villa satışı

Eylül'de süt ürünlerinin fiyatları aylık bazda yüzde 3,8, yıllık bazda yüzde 21,7 arttı. Bu dönemde et fiyatları aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 4,8 arttı. Şeker fiyatları aylıkta yüzde 10,4 artarken, yıllık bazda yüzde 22,7 geriledi.

Şekerin aylık olarak öne çıkmasında en büyük etkenlerden biri önemli bir üretici olan Brezilya'nın son dönemde yaşadığı hava olayları oldu.

Kaynak: Bloomberg