Veteriner Hekim Cengiz Yılmaz, şap hastalığının nasıl anlaşılacağı ve kurbanlık seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz, şap hastalığının belirtilerini ve tedavi sürecini anlatarak, ‘’Kurbanlıkları güvendikleri yerlerden alsınlar. Kurban pazarlarına şehir dışından çok hayvan getiriliyor. Tanıdıktan almanın her zaman avantajı vardır’’ dedi.

"Boynuzları sağlam, topallığı ve sakatlığı olmamalı"

Veteriner Hekim Yılmaz, kurbanlık hayvan seçerken dini ve sağlık açısından dikkat edilmesi gereken kriterleri açıklayarak, "Dini olarak, hayvanın boynuzlarının sağlam olması, ayakta herhangi bir topallığı veya sakatlığı olmaması ve hasta olmaması gerekiyor. Bu koşullar sağlandığında, hayvan kurban olabilir; büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için geçerlidir" dedi.

Oba Makarna’daki patlamada ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti Oba Makarna’daki patlamada ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

"Hayvanların Zoonoz hastalıklar bakımından incelenmesi gerekiyor"

Yılmaz, hayvanların zoonoz hastalıklar bakımından incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle kurban döneminde en çok gözlenen olgu, hayvan kesildikten sonra anlaşılabiliyor. Akciğer ve lenf yumrularında bazı problemler yaratıyor. Bu da bir veteriner hekim tarafından tespit edilebiliyor ve bu tür hayvanların etlerinin kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Bizim bölgemizde hastalık çıkmadı"

Bu yıl şap hastalığının durumunu da değerlendiren Yılmaz, "Ankara Sincan için söyleyeyim. Şu anda, bir, bir buçuk ay öncesinde şap hastalığı olan üç, dört mihrak vardı. Benim gitmiş olduğum işletmelerdeydi. Şap hastalığı olan hayvanların aşıları oluyor ya da olmuyor. Aşısı olmayan hayvanlarda bu hastalık görüldü. Ancak, Sincan bölgesinde, hayvanlara koruyucu aşılar zamanında yapıldı. Hatta üç doz yapıldı. Bizim hayvanlarımızda hastalık çıkmadı ama şehir dışından gelen özellikle kurban maksatlı gelen hayvanlarda ortaya çıktı. Şu anda aktif bir odak yok benim gittiğim bölgede" diye belirtti.

 "Antibiyotik kalıntısı, şaplı hayvanın kesiminden daha sorumlu bir iş"

Yılmaz, şap hastalığının nasıl anlaşılacağı konusunda da bilgi verdi: "Çift tırnaklı hayvanların tırnak arasındaki deride, ağızda ve memelerde lezyon yapıyor. Hayvanlarda yüksek ateş ve iştahsızlık oluyor. Normal bir sezonda spesifik bir tedavisi yok, bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotikler ve ateş düşürücüler yapılıyor. Ancak, kurban öncesi dönemde antibiyotik kullanamıyorsunuz. Antibiyotik kalıntısı, şaplı hayvanın kesiminden daha sorunlu bir iş. Antibiyotik kalıntısı insan sağlığı için zararlı olabilir. Veteriner hekimler olarak kurban döneminde kullandığımız ilaçların etteki kalıntı sürelerini mutlaka kontrol ediyoruz ve gerekirse tedavi uygulamadan kesime sevk ediyoruz"

"Her kurbanda veteriner hekim görevlendirmeleri olur"

Bakanlığın Kurban Bayramı'nda veteriner hekimlere görev verip vermediği konusuna değinen Yılmaz, "Bundan önceki dönemlerde düzenli olarak veteriner hekimler odasından talep ediyor belediyeler. Kurban pazar yerlerinde veteriner hekim görevlendirmesi yapılıyor. Veteriner hekimler odası, pazar yerlerine veteriner hekim tedariki sağlıyor. Bu oda, belediye ve hekim arasında olan bir protokol bağlamında gerçekleşiyor. Her kurbanda bu görevlendirmeler olur. Belediye bunu istiyor" dedi.

"Güvendikleri yerlerden alsınlar"

Son olarak vatandaşlara uyarılarda bulunan Yılmaz, "Güvendikleri yerlerden alsınlar. Genelde kurban pazarlarına şehir dışından çok hayvan getiriliyor. Tanıdıktan almanın her zaman bir avantajı vardır. İlaçların uygulanıp uygulanmadığını bilmek zor. Dolayısıyla tanıdık bir yerden almak her zaman avantajdır. Özellikle Ankara bölgesi için söylüyorum, insanların tanıdık, bildik bir yerden tedarik etmesi onlar için sağlıklı olacaktır" ifadelerini kaydetti.

Muhabir: Ateş Çatıkkaş