Haber: Selim Ercan
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Elips Haber’e konuştu. Yıldırım, kısa mesafe taşımacılığında ‘korsan’ otobüslerin sektörü yüzde 30 oranında ele geçirdiğini söyledi. Yıldırım, Kurban Bayramı dolayısıyla seyahat edecek vatandaşların ağırlıklı olarak tatil ve deprem bölgesine yolculuk yapacağı bilgisini verdi. Döviz kurunun yükselmesi ve motorine yapılan zamlara değinen Yıldırım, otobüs biletlerine yüzde 20-25 arasında bir zammın yapıldığını da belirtti.
“Kurban Bayramında 8 milyon kişi seyahat edecek”
Sorularımızı yanıtlayan Yıldırım, Kurban Bayramı’nda yaklaşık 8 milyon vatandaşın seyahat edeceğini ifade etti. Yıldırım, “Seyahatler ağırlıklı olarak tatil bölgelerine olacak. Herkes memleketine gidiyor. Tatil çok pahalı olduğu için orta sınıf seyahat edemiyor. Üst sınıf seyahat edebiliyor. Deprem bölgesine de aynı oranda hareket var. Deprem bölgesine de yoğun bir ilgi var” dedi.
“Bayramda fiyatlar yüzde 20-25 oranında arttı”
Döviz kurunun yükselmesi ve motorine gelen zamların sektörü ve vatandaşı olumsuz etkilediğine işaret eden Yıldırım, “Döviz kurunun yükselmesi ve motorine zam gelmesiyle yüzde 20-25 arasında bayramda fiyatlar artıyor doğal olarak. Yaz ayları bekleniyordu. Kışın aşırı bir rekabet vardı havayolu, demiryolu ve korsan taşımacılıkla. Dolayısıyla şuanda arz-talep dengesi sağlandığı için fiyatlar normale oturdu” diye konuştu.
“Fiyatları dört ay içinde değiştiremeyiz ama maliyetler değişiyor”
Akaryakıt fiyatlarının durmak bilmediğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:
“Böyle olunca karayolu taşımacıları da tedbirli hareket ediyor. Karayolu taşımacılarının fiyatları dört ayda bir bildirme sorumluluğu var. Biz fiyatları dört ay içinde değiştiremeyiz ama maliyetler değişiyor. Fiyat değiştirme tarihi firmadan firmaya göre değişiyor. Her firma özgürce kendi fiyatını bildiriyor. Bunların aslında aynı döneme denk gelmesi lazım. Bakanlık bu konuya şimdilik olumlu bakmadı. Yaz aylarına girerken firmalar fiyatlarını artırıyor. Ancak fiyat arttıktan sonra maliyetler daha fazla artıyor. Tekrardan fiyat artırmak için dört ay beklemek zorunda kalıyor firmalar. Bayram dolayısıyla otobüs biletlerine yaklaşık yüzde 20-25 civarında zam yapıldı.”
“Sektörün yüzde 30’u kayıt dışı taşımacılığın eline geçmiş durumda”
“Otoyol maliyetleri, yolculuk maliyetlerini büyük oranda etkiliyor” diyen Yıldırım, korsan taşımacılık konusunda vatandaşları uyardı. Yıldırım, şunları söyledi:
“Uzun yolda uçak, orta mesafede demiryolu karayolu taşımacılığının rakibi iken şehirler arasında kısa mesafede de maalesef kayıt dışı korsan taşımacılık rakip. Özellikle İstanbul’un batı yakasından Trakya’ya, Anadolu yakasından İzmit, Körfez, ve kısa mesafelere çok ciddi oranda kayıt dışı taşımacılık var. Bu konuda denetimler ve yaptırımlar yeterli olmadığı için korsan taşımacılık giderek artan bir potansiyel. Kısa mesafe taşımacılığında sektörün yüzde 30’u kayıt dışı taşımacılığın eline geçmiş durumda.
“Korsan taşımacılık bayramlarda daha da artıyor”
Korsan taşımacılık arttı, bayramlarda daha da artıyor. Ek seferlerde yoğunluk arttı. Şuanda otobüs bileti bulmakta zorluk çeken insanlar var. Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığımız görüşme sonucunda ek sefer düzenlemek için turizm araçlarını kullanarak geçici sözleşme ile 24 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında ek sefer yaparken bu araçları kullanabileceğiz.
“En çok kaza yapan araçlar korsan taşımacılık yapan araçlardır”
Olabildiği kadar firmalarımız ek sefer yapmaya çalışıyor. Ek seferlerin gidişi dolu dönüşü boş olduğu için maliyeti kurtarmıyor. Onun için çokta cazip değil. Bayramda trafik kazalarının olmaması için yola çıkan insanlar daha dikkatli olmalı. Uyarım şu: İnsanlar otogarlar dışında binmesinler. Bunlar kayıt dışı, uzun yol tecrübesi olmayan şoförlerdir. En çok kaza yapan araçlar korsan taşımacılık yapan araçlardır. Vatandaşlarımız otogar dışından kalkan belgesiz arabalarla seyahat etmesin.”