Kurban Bayramı, bol miktarda et tüketimi ve zengin sofralarla özdeşleşen özel günlerden biridir. Ancak, bu dönemde beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmemesi, mide rahatsızlıkları ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, konuyla ilgili tüm merak edilenleri Elips Haber’e cevapladı.

“Kilo yönetiminde etkin pişirme koşulları önemli”

Kurban bayramında kilo almamak için neler yapmalıyız?

En çok etin görüldüğü günler bizi bekliyor ancak et ile birlikte tatlılar, börekler, dolmalar da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında. “Her tür besini tüketelim, çeşitliliğimiz çok olsun” diyeceğimiz günler bizi bekliyorsa, kilo yönetiminde etin pişirme koşulları da önemli. Izgaralar, haşlamalar, fırında pişirmeler daha sağlıklı olacaktır. Konuya yalnızca kilo olarak bakmak değil, sağlıklı ve dengeli beslenme yönünden bakmak son derece önemli.

“Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir”

Kalp damar sağlığı açısından bayramda ağır beslenme ne tür riskler getirir?

Mide ve sindirim rahatsızlıkları, kan şekerinde yükselme, tansiyonda ve nabızda dalgalanmalar izlenebilir. Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler; kan yoğunlaşır ve akışkanlığı azalır. Hem tansiyonun hem de şekerin aniden yükselmesi damar içinde pıhtı oluşumuna yol açabilir ve kalp krizi riski artabilir. 

Hüseyin Bozbaş

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş

“Kronik hastalığı olanlar beslenmesine dikkat etmelidir”

Bayram süresince hangi hastalar beslenme açısından daha yüksek risk taşır ve daha dikkatli olmalıdır?

Bu dönemde yüksek risk taşıyabilecek gruba kalp damar hastalığı olanları, kalp yetmezliği olanları, şeker hastalığı olanları, yüksek tansiyonu olanları, böbrek yetmezliği olanları ve karaciğer hastalarını dahil edebiliriz. Bu tür kronik hastalığı olanların beslenme bakımından daha dikkatli olmaları gerekir.

Misafir ağırlamayı, ikramda bulunmayı çok seven bir toplumuz. Bayramda yağ ve kalori bakımından fazla beslendiğimiz zaman ne tür şikayetler görülür?

Karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma olabilir. Reflüsü olanlarda göğüste yanma izlenebilir. Karında şişkinlik, ishal, kabızlık ve hazımsızlık görülebilir. Kalp damar hastalarında ağır yemek sonrası göğüs ağrısı olabilir.

“Gün içindeki ikramlar ara öğün olarak alınmalı”

Bayramda kalp damar hastalarına ne tür önerileriniz olur, kalp damar hastaları bayramı nasıl geçirsinler?

Madde madde şu şekilde özetleyebilirim: Bayram gününe geçiş yavaş olsun. Güne hafif bir kahvaltıyla başlayalım, gün içindeki ikramları ara öğün olarak alalım. Hem ana öğünlerde hem de ara öğünlerde hafif gıdaları tercih edelim. Ana öğünün üzerine yüksek kalorili tatlılar tüketmeyelim. Tatlı tercihimizi sütlü tatlılardan yana kullanalım ve bunların da porsiyonu küçük olsun lütfen. Yine tatlı tercihimizi az miktarda meyve ile de yapabiliriz. Burada yine miktara dikkat etmek gerekir. Meyve tüketirken de meyve şekeri aldığımızı aklımızdan çıkarmayalım. Ölçülü miktarda meyve tüketelim.

Kara Cuma indirimleri: Fırsat mı tuzak mı? Kara Cuma indirimleri: Fırsat mı tuzak mı?

İlaçlarımızı aksatmadan, güzel bir şekilde kullanmaya devam edelim.

Bol sıvı tüketelim, bu çok önemli. Günlük 2-3 litre arasında sıvı almamız gerektiğini unutmayalım.

Egzersize ara verilmemeli, bayram süresince de fiziksel olarak aktif olunmalıdır. Dışarı çıkamıyorsak ev içinde egzersiz yapalım. Özetle kalp damar sağlığımızı bayramda da ihmal etmeyelim.

Muhabir: Şevval Dalgıç