Haber: Kadir Gürhan 

TBMM'de  grup kurmak için en az 20 milletvekili ile temsil edilmesi gerekiyor. Genel seçimlerde milletvekili çıkartan ancak grup kurmak için yeter sayıya ulaşamayan siyasi partilerin TBMM Başkanlık Divanı, TBMM Danışma Kurulu ve komisyonlarda temsil yetkisi bulunmuyor. Meclisteki bu temsil haklarını elde etmek için harekete geçen Gelecek ve Saadet Partisi’nin bir dizi görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi. 

CHP listelerinden seçime giren Gelecek ve Saadete Partisi’nin 10’ar vekili bulunuyor. Sadece Meclis çatısı altında kurulacak olan grup, toplamda 20 vekilden oluşacak. Kurulması düşünülen Meclis grubunun isminin ise Gelecek-Saadet Birliği olacağı ifade ediliyor. 

Genel başkanlar haftada bir değişmeli olarak konuşma yapacak 

Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin olası anlaşması sonrası TBMM’de, kimin grup konuşması yapacağı ise merak konusu oldu. Yapılan görüşmeler sonucunda grup kurulduğu taktirde haftalık grup konuşmasının değişmeli olarak parti genel başkanları tarafından yapılacağı öğrenildi. 

Saadet Partisi, kurulacak grubun kendi partilerinin çatısı altında olmasını istedi

Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında yapılan görüşmelerin tıkandığı belirtiliyor. Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Toplantısı ve Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’nda grup kurma teklifinin masaya yatırıldığı ancak kabul görmediği öğrenildi. Bütün il ve ilçelerde örgütlü olan Saadet Partisi’nin grubun kendi çatısı altında kurulmasında ısrar ettiği öğrenilirken, Gelecek Partisi’nin ise Gelecek Saadet Birliği adı altında TBMM’de grup kurulabileceğini teklif ettiği belirtiliyor. Benzer örneklerinin Avrupa’da olduğu bilinirken, Türkiye’de de ilk örneğinin Gelecek ve Saadet Partileri arasında olmasının uzak olmadığı tahmin ediliyor. Ancak Saadet Partisi’nin kendi çatı ısrarının yapılan görüşmelere olumsuz etki yaptığı ve görüşmelerin tıkandığı konuşuluyor. 

Gelecek-Deva görüşmesi: Deva, CHP’den 5 vekil isteyecek mi? 

Gelecek Partisi, Saadet Partililerin ısrarından kaynaklı rotayı DEVA Partisine çevirdi. Gelecek ve DEVA partileri arasında bir dizi görüşme yapılması planlanıyor. Seçime CHP listelerinden giren DEVA partisinin 15, Gelecek Partisinin ise 10 vekili bulunuyor. Anlaşma sağlanırsa TBMM çatısı altında 25 vekilden oluşan bir grup kurulmuş olacak. Ayrıca DEVA Partisi’nin CHP’den 5 vekil daha isteyerek kendi grubunu kurmak istediği de belirtiliyor. CHP’nin bu talebe nasıl cevap vereceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak. DEVA’nın Saadet ve Gelecek Partilerinden 5 vekil daha fazla olduğu için kendi çatısı altında birleşilmesi gerektiği de gelen bilgiler arasında. 
Öte yandan Deva ve Gelecek Partisi’nin anlaşmasının da zor olduğu belirtilirken, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasındaki görüşmelerin tekrardan başlayacağı tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinden dolayı kısmen ötelenen görüşmelerin 1 Haziran’dan itibaren tekrar başlayabileceği ifade ediliyor.

Editör: Selim Ercan