Kulis bilgisini Nefes gazetesindeki köşesine taşıyan Nuray Babacan, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak oluşturulan Yatırım ve Finans Ofisi'nin başkanlığına eski MB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın atanacağı iddiasının, iktidar kulislerinde ‘alternatif bir ekonomi yönetimi oluşmasını sağlayacağı' ve 'iki başlı ekonomi yönetiminin zaten zor kontrol edilen ekonomiyi yoldan çıkaracağı' endişesi yarattığını belirtti.
"‘Yeni cephe açmak’ olarak nitelendirenler var"
Babacan, ‘Saraya yeni ekonomi kadrosu’ başlıklı yazısında şunları yazdı;
"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programı sabote eden siyasi operasyonun sonuçlarıyla boğuşurken, Saray’ın yeni planlar yaptığı iddia ediliyor.
Merkez Bankası Başkanlığı döneminde pek de uyumlu çalışamadığı Hafize Gaye Erkan’ın atanacağı iddia edilen yeni görev, kulislerde dalgalanmaya neden oldu. Ayrıca Erkan’ın bu göreve getirilmesinde ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’la dostluğunun etkili olacağı iddiası, tartışma yarattı.
Konu, Hafize Gaye Erkan’ın Şubat 2024’de Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınmasından sonra sürekli gündem oldu. Erkan’ın görevden alınma gerekçesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le olan uyum sorunu, ABD’ye dönmek yerine Türkiye’de kalarak yeni görev beklemesi, önce OECD temsilcisi ardından da Saray’da etkin bir göreve getirileceği iddiaları hep önümüze düştü. Türkiye’nin Erkan’a görev bulmaktan başka meselesi yokmuş gibi…
Şimdi, 28 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle, Dijital Dönüşüm Ofisi, Finans Ofisi, İnsan Kaynaklan Ofisi ve Yatırım Ofisi birleştirilerek, “Yatırım ve Finans Ofisi” oluşturulmasının ardından Erkan’ın ismi yine ortaya atıldı. Ofisin başkanlığına getirileceğine ilişkin kulis bilgileri haber olarak paylaşıldı.
Bu iddialar hem nedeni hem de sonuçları konusunda kulisleri hareketlendirdi. Bayram rehavetine rağmen, ekonomideki dalgalanmayı yakından izleyenler, bunun gerçekliği ve yaratacağı sorunlar konusunda ilginç saptamalar da bulunuyorlar. İki farklı bakış açısı var.
Erkan’ın bu ofisin başkanlığına getirilebileceğini savunanlar, ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’la iyi ilişkilerini gerekçe gösteriyor. ABD ile yeni dönemde kurulacak ekonomik ilişkilere özel anlam yükleyen çevrelerin, bu ilişkinin faydası olacağı tezini işlediği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da bu noktadan ikna etmeye çalıştığı öne sürülüyor.
Farklı açıdan bakanlar ise endişeli. Erkan’ın yatırım ofisinin başkanlığına getirilmesinin, Saray’da ‘alternatif bir ekonomi yönetimi’ oluşmasını sağlayacağı, iki başlı ekonomi yönetiminin zaten zor kontrol edilen ekonomiyi yoldan çıkaracağını dile getiriyorlar.
Çünkü ekonomiyi yakından izleyenler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı politika konusunda zaman zaman Saray yönetimini ikna etmekte zorluk çektiğini biliyor.
Sorunun, eski ekonomi yönetiminin temsilcisi olan Merkez Bankası eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Şimşek’e rağmen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na atanmasıyla başladığını da unutmamak gerekir.
Kavcıoğlu’nun yerine Merkez Bankası Başkanlığına getirilen ve kısa sürede görev anlayışı, ailesinin müdahaleleri ve kişisel yaklaşımlarıyla sorun olan Hafize Gaye Erkan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bu göreve getirilmesini ‘yeni cephe açmak’ olarak nitelendirenler var.
Özellikle, Cumhurbaşkanının ekonomi danışmanlarının da Şimşek ve ekibinin ekonomi yönetim anlayışıyla pek uyuşmadığı ve sık sık ters düştükleri de hesaba katılarsa…"