Sahte paralar en çok sosyal medya platformlarında açılan hesaplar aracılığıyla piyasaya sürülüyor. Bahsedilen madeni paralar, gerçek değerinin yaklaşık yarı fiyatına alıcı buluyor.

Kosova Adli Tıp Ajansında, paraların gerçekliğini kontrol etmekle görevli uzman Nadire İbrahimi, yaptığı açıklamada, son yıllarda görülmeye başlanan sahte madeni paralarda en büyük artışın bu yıl yaşandığını açıkladı.

Bu yıl kurum olarak inceledikleri madeni euroların yüzde doksanından fazlasının sahte olduğunu kaydeden İbrahimi, "Toplamda incelemeye gelen 38 bin 137 sahte paradan, 36 bin 269'unun 2 euro, 1832'sinin 1 euro ve sadece 36'sının 50 sent olduğu tespit edildi" dedi.

İbrahimi, sahte madeni paranın koyu rengi, biçim bozukluğu ve mıknatısa daha güçlü yapışmasıyla gerçeğinden kolayca ayırt edilebileceğine dikkat çekti.

Ülkedeki çoğu işletme, madeni 2 euroyu kabul etmiyor. Bazı işletmeler sahte parayı gerçeğinden ayırt edebilmek için farklı yöntemler kullanıyor.

ABD'de ikinci el konut satışları ekimde arttı ABD'de ikinci el konut satışları ekimde arttı

Başkent Priştine’de garsonluk yapan Arti, madeni paraları kontrol etmek için bazen mıknatıs kullandıklarını ancak sahteleri gerçeklerinden ayırt etmenin neredeyse imkansız olduğunu belirtti.

Kosova polisi, sahte paraların ülkeye girişini önleme amaçlı pek çok operasyon düzenlemişti. 29 Kasım’daki operasyonda yaklaşık 85 bin euro sahte madeni parayı Kuzey Makedonya’dan Kosova’ya getiren 6 kişi yakalanmıştı.

Kosova Merkez Bankası, madeni euroların işletmelerce kabul edilmemeye başlanmasından sonra açıklama yayınlamış, euro cinsinden istisnasız tüm banknot ve madeni paraların geçerli bir ödeme aracı olduğunu açıklamıştı.