Haber: Ateş Çatıkkaş
Kore Kültür Merkezi, Kore kültürünü yakından tanıtmak için düzenlediği ve her yıl yapılan Kore Yemeği Yarışması’nın sunuculuğunu Yarı Koreli yarı Türk sosyal medya fenomeni David Gündüz üstlendi. Kore kültürüne ilgisi olan Türklerin ilgilerini arttırmak ve kore mutfağını herkese duyurmak için düzenlenen yarışmada online olarak 12 yarışmacı ön elemeyi geçti. Yarışmacılar iki ayrı altışarlı gruplar şeklinde 40 dakikalık sürede yemeklerini yetiştirerek jüriye sundu.
Jüri, üçüncü olan Hilal Balaman’a 200 dolar, ikinci olan Sami Bacak’a 300 dolar ödül verdi. Yarışmayı 2 çeşit sos yaparak jürilerin beğenisini toplayan Yasemin Toprak kazandı. Birinci olan Toprak, 500 dolar para ödülünün de sahibi oldu.
Kore Kültür Merkezi Müdürü Kee Houng Park, Kore kültürü ve mutfağı ile ilişkin sorularını ELİPS HABER’e şöyle yanıtladı:
‘’Kore Kültür Merkezi, Türkiyedeki Hallyu (Kore Dalgası) fırtınasına öncülük eden rol oynamıştır’’
Kore Kültür Merkezi olarak yemek yarışmaları düzenliyorsunuz. Kore yemeklerinin Türkiye’de tanınmasını ve Kore Kültürünün daha iyi yayılmasını hedefliyorsunuz. Bu hedefinizde başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz? Bu tarz etkinlikler Kore kültürünü tanıtmak açısından ne kadar etkili oluyor?
Türkiye’deki Kore Kültür Merkezi 13 Ekim 2011 tarihinde açıldı ve bu yıl 12. Yıldönümü. O tarihten bu yana sadece Ankara’da değil tüm Türkiye’de Kore ve Türkiye arasındaki kültürel alışverişi teşvik etmek için aktif olarak çalışan, Kore kültürünün Türkiye’ye tanıtılmasına ve iki ülke arasında dostluğun geliştirilmesine büyük katkıda bulunan Kore Kültür Merkezi, özellikle Türkiye’deki Halyyu fırtınasına öncülük eden bir rol oynamıştır. Kültür Merkezi, Kore ile ilgili bilgiler, Korece konuşma ve yazı yazma gibi çeşitli yarışmalar düzenliyor. Bu tarz yarışmalar canlı bir şekilde yaşayan, sürekli hareket halinde olan Hallyu olgusu ile buluşup, onu benimseyenlerin dinamizmini yakalamak için harika bir fırsattır ve Kore kültürünü aktif olarak tanıtmanın etkili bir yoludur.
‘’Kore yemekleri, Kore kültürünü oluşturan ‘kültürel içerik’ haline gelmiştir’’
Bir ülkenin kültürünü tanırken o ülkeyi görmek, tarihi, turistik yerlerini gezmek, insanlarıyla tanışmak elbette önemli unsurlardır. Peki bir ülkenin yemeklerini bilmek, tatmak o ülkenin kültürünü tanımak açısından ne kadar önemlidir? Kore yemekleri bize Kore kültürü hakkında ne kadar bilgi verebilir?
Kore yemekleri sözlük anlamı olan geleneksel Kore yemeğinin ötesine geçerek Kore’yi temsil eden ve Kore kültürünü oluşturan bir tür kültürel içerik haline gelmiştir. K-pop, K-dramalar ve K-filmler gibi K-içerikleri uluslararası sahnede giderek daha başarılı hale geldikçe, bu tarz Kore içeriklerinde yer alan K-yemekleri de doğal olarak ilgi çekmeye başlamıştır. Japaguri, Kore usulü tavuk, baharatlı ramen, kimchi ve köfte gibi Kore yemekleri medyada trend oldu ve hatta “Birlikte yiyelim” yarışmaları düzenlendi. Kore yemekleri 5 rengin (kırmızı, mavi, sarı, beyaz ve siyah) uyumuna dayandığından, renklerin güzel uyumu yabancıların Kore yemeklerini yüksek kaliteli olarak algılamasına yol açmıştır. Denizaşırı yerlerde yabancılar için düzenlenen Kore kültür festivallerinde Hansik, yani Kore yemeği etkinlikleri kültürel bir içerik haline gelmiştir ve sergilerde, etkinliklerde kullanılmaktadır.
‘‘Kore mutfağı bir annenin mutfağı olarak tanımlanmalı’’
Kimchi, Kimbap, Mandu gibi birçok yemeğe ev sahipliği yapan Kore mutfağı sizce geniş bir mutfak mı? Kore mutfağı hakkında neler söyleyebilirsiniz? En sevdiğiniz Kore yemeği hangisi?
Kore mutfağı bir annenin mutfağı olarak tanımlanabilir. Ailesi için yemek hazırlayan anne, seçtiği malzemelerden onları nasıl pişirdiğine ve nasıl sunduğuna kadar her şey düşünür. Her yemeğin, bir annenin cömertliğini ve rahatlığını içeren bir hikâyesi var. Birçok Koreli için en sevdikleri yemek muhtemelen Soya fasulyesi ezmesi çorbası, kimchi ve kızarmış uskumru her zaman verilen ve yenen ev yemekleridir. Bu tarz ev yemekleri annemin kokusunu hissettiren en sevdiğim yemeklerdir.
‘’Türk mutfağı dünyanın en iyi 3 mutfağından biridir’’
Kore ve Türk mutfağını kıyaslamanızı istesek; çeşitlilik, tat, benzerlik ve farklılıklar olarak bu iki mutfak için yorumlarınız ne olur?
Türk mutfağı Fransız ve Çin mutfaklarıyla birlikte dünyanın en iyi üç mutfağından biri olarak kabul edilmektedir. Bu mutfaklar, Osmanlı İmparatorluğu’nda geliştirilen göçebe, tarım ve saray mutfaklarının kaynaşmasının bir sonucu olarak benzersizdir ve bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Kore yemekleri, Kore’de kullanılan malzemeler veya benzer malzemeler kullanılarak, Kore’ye özgü pişirme yöntemleri veya benzer pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanan yemekleri ve bu yemeklerle ilişkili maddi ve maddi olmayan kaynakları, faaliyetleri ve yemek kültürünü ifade eder. Kore’nin kömürde ızgarası ile Türkiye’deki kebabın ateşte ızgara yapılması, Kore’nin mandusu ile Türk mantısının içine dana eti koyarak doldurulması gibi birbiriyle benzeten ortak noktaları ve karşılaştırabilecek elementleri bulabilirsiniz. Ayrıca UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yer alan kışlık kimchide kullanılan Kimchi yani Kore turşusunun Türkiye’deki acı lahana turşusu ile benzerlikleri var.
‘’Kore kültürünün Kore’yi aşarak dünyaya yayılan bir içerik olarak yerleşmesini umuyorum’’
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Kore’ye özgü yemek kültürünü temsil eden Doenjang, Gochujang gibi çeşnilerin yapıldığı “Kore’nin Baharat Fermantasyon Kültürü’nün 2024 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dahil edilmesini ve Kore kültürünün Kore’yi aşarak dünyaya yayılan bir içerik olarak yerleşmesini umuyorum.