Deniz taşımacılığı ücretleri, Kızıldeniz’de oluşan güvenlik tehdidinden dolayı artmayı sürdürüyor.

Kızıldeniz’den nakliye kullanımının düşmesiyle Asya, Avrupa ve ABD arasında konteyner fiyatları yükseliyor. Kargo ve ödeme platformu Freightos.com verilerine göre; Asya’dan Kuzey Avrupa’ya 40 feet’lik yük konteyner spot fiyatı yüzde 173’lük artışla 4 bin doları geçti.

Bitcoin'de 4 ayın en büyük düşüşü yaşandı! Bitcoin'de 4 ayın en büyük düşüşü yaşandı!

Asya’dan Akdeniz’e yük taşıma maliyeti ise 5 bin 175 dolara çıktı. Asya’dan Kuzey Amerika’nın Doğu yakasına 40 feet’lik konteyner fiyatları yüzde 55 yükselişle 3,900 dolara ulaştı.

Freightos Araştırma Müdürü Judah Levine Asya’dan Avrupa ve Akdeniz’e olan taşımacılık maliyetlerinin 2019’un Ocak ayından bu yana 2 kattan fazla yükseldiğini, fakat hala pandemi dönemindeki zirvelerin altında seyrettiğini açıkladı.

Bugün açıklanan Drewry Dünya Konteyner Endeksi 21 Aralık’tan bu yana iki kat yükseldi.

Süveyş Kanalındaki trafiğin yavaşlaması, küresel konteyner fiyatlarının artışında etkili oldu. Yemen’de Husi militanların Kızıldeniz’de İsrail’le bağlantılı olan gemilere yönelik saldırılarından dolayı gemiler daha uzun rotaları tercih etmeye başladı.

IMF’nin PortWatch platformuna göre 2 Ocak’ta biten 10 günde Süveyş’ten geçişler yüzde 28 oranında geriledi.

ABD bugün Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki uluslararası ticaret yollarına, patlayıcılarla yüklü insansız bir bot fırlattığını fakat botun herhangi bir gemiye çarpmadan infilak ettiğini açıkladı.

Kaynak: Bloomberg