Koli Basili nedir?

İdrar yolu enfeksiyonunun başlıca nedeni E-coli olarak adlandırılan koli basili bakterisidir. Dışkıda bulunan bir bakteri olan koli basili, genital bölge etrafında olan mikroorganizmaların idrar yollarına bulaşması ile gerçekleşir. 

Koli Basili neden olur?

Koli Basili idrar yollarında ve böbreklerde yapısal anomaliler idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık yaratabilir. Bu yapısal üriner sistem bozuklukları; vezikoüreteral reflü (VUR) idrar torbasından böbreklere idrar kaçışı, böbrek kanallarında darlık, böbrek taşı şeklinde sıralanabilir. Ayrıca işeme fonksiyon bozuklukları, idrar bekletme, kişisel hijyen kurallarına dikkat etmeme, çocuklara uygun tuvaletin olmaması ve boşaltımın düzgün yapılamaması idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilecek durumları oluşturmaktadır.

DSÖ, Ruanda’ya Marburg virüsüyle mücadele için tıbbi destek verecek DSÖ, Ruanda’ya Marburg virüsüyle mücadele için tıbbi destek verecek

Koli Basili tedavisi?

İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi, enfeksiyonun alt ya da üst üriner sistemde olmasına göre değişmektedir. Üst üriner sistem enfeksiyonunda böbreklerde kalıcı hasar riski olduğu için tedavinin parenteral yani kas veya damar içine enjeksiyon yolu ile antibiyotik tedavisi şeklinde uygulanması; alt üriner sistem enfeksiyonunda ise ağızdan verilen antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir. Tedavinin önemli bir parçasını da çocukların bu süreçte bol sıvı tüketmesi oluşturur.

Kaynak: Haber Merkezi