Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi indirmişti. Söz konusu nedenden kaynaklı enflasyon daha yükselmiş, döviz fırlamıştı. Yönetim, dövizi frenlemek için piyasa dışı yöntemlere başvurmuştu.

Bu yöntemlerden birisi de Kur Korumalı Mevduat (KKM) olarak ortaya çıkmıştı. Bu uygulamada hesap sahiplerine faiz tutarı ve kur farkı ödeniyor. Bu bütçeden karşılanıyor. Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM’nin 2022 yılındaki toplam yükünü 181,5 milyar lira olarak hesaplamıştı.

Yeni ekonomi yönetimiyse son dönemde KKM varlıklarının azaltılması amacıyla girişimlerde bulunuyor, TL mevduatı destekliyor.

5 Ekim güncel akaryakıt fiyatları: Benzin ve motorinin litresi ne kadar oldu? 5 Ekim güncel akaryakıt fiyatları: Benzin ve motorinin litresi ne kadar oldu?

KKM hesaplarındaki toplam tutarsa genelde her hafta yükselirken 18 Ağustos haftasından bu yana dşüş eğiliminde kaydedildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre; 18 Ağustos haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 3 trilyon 407 milyar 948 milyon lirayken bu tutar 2 Şubat haftasında 2 trilyon 382 milyar 488 milyon liraya kadar geriledi.

KKM’deki para 9 Şubat haftasındaysa 2 trilyon 367 milyar 722 milyon liraya indi.

Kaynak: Diken