Haber: Sibel Yazıcı

İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle 2023 yılı El Nino etkisiyle sıcaklık rekoru kırıldı.  Aralık, Ocak ve Şubat ayında özellikle Ankara ve İstanbul’da kar yağışsız bir kış yaşanıyor. Bunun nedenleri arasında iklim krizi başta olmak üzere büyük kentlerdeki kalabalık nedeniyle sıcaklığın yeteri kadar düşememesi ve tabi ki El Nino hava olayı yer alıyor.

Pasifik Okyanusunda meydana gelen El Nino, tüm dünya da sıcaklık artışına neden oluyor. Yani sıcaklıkların yeterince düşmemesine neden olarak kar yağışını da etkiliyor. Türkiye’nin konumu El Nino’dan etkilenmek için uzak olsa da küresel etkisi nedeniyle kendini hissettiriyor.

Yumaklı: Tarım müşavirleri hizmete hazır Yumaklı: Tarım müşavirleri hizmete hazır

Peki, Mart ayında İstanbul ve Ankara da kar yağışı etkili olacak mı? El Nino etkisiyle bu yazı da kurak mı geçireceğiz? Detayları TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ile konuştuk.

“Bu geçtiğimiz Ocak ayı, en sıcak Ocak ayı olarak tarihe not düşürdü”

Çukurçayır, El Nino etkisinin bu yıl kış aylarını nasıl etkilediğinden bahsetti:

“Aslında Türkiye'nin birçok noktasına kar yağdı, yağıyor hala. Şimdi tabii İstanbul gibi, Ankara gibi işte büyük şehirlerde özellikle İzmir gibi Türkiye nüfusunun yarısının yaşadığı bu üç büyük şehre bakarsanız, evet buralarda istenilen düzeyde kar yağışı olmadı. Bu geçtiğimiz Ocak ayı, bugüne kadar kaydedilen en sıcak Ocak ayı olarak yine tarihe not düşürdü. Ocak ayı da yine geçtiğimiz 12 ay içerisine baktığımız zaman, yine en sıcak 8. ay olarak kayıtlara geçti.”

2023 yılının ortalarından itibaren El Nino etkisinin başladığının belirten Çukurçayır, El Nino'nun etkisinin devam ettiğini, 2024 yılının ilk yarısının da mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklarla geçeceğini söyledi.

Sağlık Haber

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır

Çukurçayır, “Dünya Meteoroloji Teşkilatı yeni bir açıklama yapmadığı müddetçe El Nino Nisan ayına kadar etkisini sürdürecek. Yani Mart ayında da etkisini sürdürecek. Bunun anlamı şu Mart ayını da biz mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklarla geçireceğiz. Ama hatta dediğim gibi bu hani arabanın frene basıp da hemen duramaması gibi El Nino etkisini kaybetmiş olsa bile Nisan ayında, bunun etkileri daha aylarca kendisini gösterecek. Yani onun için biz 2024'ün ilk yarısının da mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklarla geçeceğini söylüyoruz” dedi.

“İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler bir yıllık su bütçesi oluşturmalı”

Kar yağışı olmasa da yağmur anlamında bir sıkıntı yaşamayacağımızı kaydeden Çukurçayır, aşırı sıcak artışının su rezervleri ve buharlaşmaya neden olacağını bu nedenle büyükşehirlerdeki yetkililerin önlem alması noktasında uyarılarda bulundu:

“Hava sıcaklıklarının yüksek olması her zaman suyla ters orantılıdır. Yani sıcaklıklar yüksek olduğu zaman su rezervlerinizde hem rezerv anlamında hem de tüketim anlamında maalesef bir artış yaşarsınız. Yani daha fazla suya ihtiyaç duyarsınız ve rezerv alanlarınızda da daha fazla suyu buharlaşma yoluyla kaybedersiniz. Onun için İstanbul gibi, Ankara gibi, İzmir gibi metropollerin bir yıllık su bütçesini oluşturmaları gerekiyor. Mesela biz hep şunu söylüyoruz İstanbul için emniyetli tarafta kalmanız için 1,5 milyar metre küplük bir su bütçenizin olması lazım. Eğer bir buçuk milyar metre küplük bir su bütçesini oluşturamadığınız zaman hep stresle geçirirsiniz. Onun için her şehir kendi su bütçesini oluşturacak.”

Kaynak: Sibel Yazıcı