Haber: Betül Vural
TBMM'nin 8 Haziran 2022 tarihli genel kurulunda kabul edilen geçici kanun, sözleşmelerde kira bedelinin artmasına sınır getirdi. Kira artışına yüzde 25 sınır getiren geçici düzenlemenin süresi, 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl uzatıldı. Fahiş kira fiyatlarına karşın bir önlem olarak yapılan bu düzenleme, ev sahipleri ve kiracılar arasında problemlere yol açtı. Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, bu problemleri değerlendirirken, olası çözüm önerilerinden bahsetti.
Yüzde 25 sınırının ev sahiplerine yararlı olmadığını belirten Akçam, ‘’Son zamanda ev sahiplerinden ciddi oranda şikayet geliyor. Bu şikayetler, yüzde 25 sınırının enflasyonun altında kaldığı ve bir yıl sonra da çok aşağıda kalacağı yönünde’’ dedi.
‘’Ev sahipleri dolar ve euro ile kira isterlerse şaşırmayız’’
Düzenlemenin ‘kademeli olarak geçseydi daha mantıklı olacağını’ dile getiren Akçam, taban rakam koyulmasının piyasayı daha ‘hızlı ve aksiyonlu’ hale getirdiğinin altını çizdi. Akçam, ‘’Kiracılarla ev sahipleri arasında ciddi sıkıntılar oluştu. İlerleyen zamanlarda ev sahipleri dolar ve euro ile kira isterlerse şaşırmayız’’ ifadelerini kullandı.
Ev sahipleri ve kiracılar arasında yüzde 25 sınırından dolayı yaşanan anlaşmazlıklar sonucu açılan davaları da değerlendiren Akçam, ‘’Arabulucu çözüm bulamadığında bu davalar mahkemeye gidiyor. Kanuni olarak beş yılı doldurmayan kiracı, kirayı yüzde 25 oranında arttırabiliyor. Ama 5 yılı doldurduysa, ev sahibi kira tespit davası açılarak güncel kirayı talep edebilir. Güncel kira ise etraftaki emsallerine göre belirleniyor’’ dedi.
‘’Hem kiracıyı hem ev sahibini ortak noktada buluşturacak bir sistem olmalı’’
Konut alanındaki mevcut problemler için çözüm önerilerinden bahseden Akçam, ‘’Hükümetin bu konuda yaptığı çalışmanın sahada uygulanması zor, bu yüzden çözüm önerileri düşünülmeli. Bunlardan en önemlisi, lokasyona göre fiyat tespiti yapılması ve bu tespit sonucu oluşturulan kurulun raporu ile kontrat imzalanması’’ şeklinde konuştu.
Vatandaşın barınma ihtiyacını karşılayacak konut sayısını arttırmanın önemi üzerinde duran Akçam, şöyle konuştu: ‘’Örneğin, iki tane evi olan kişi, üçüncüsünü alacağı zaman ciddi bir vergi ile karşı karşıya gelmeli. Çünkü gayrimenkulde konut tarafı sadece barınma ihtiyacını karşılayarak rant ve yatırım aracı dışına çıkartılmalı ki vatandaşın barınma ihtiyacını karşılayacak konut sayısı artsın.’’
‘’Büyükşehirlerdeki konut stoğu yetersiz’’
Büyükşehirlerdeki konut stoğunun ‘yetersiz’ olduğunu belirten Akçam, ‘’Bununla ilgili çalışmalar yapılmalı, şehrin dört bir yanında boş olan yerlere TOKİ ve emlak konut çalışmaları yaparak merkezdeki yoğunluğu şehrin dışına taşımak lazım’’ diye konuştu.
‘’Talep olunca arz yok’’
Kiralardaki yükselişin sürekliliğini ele alan Akçam, ‘’Yükseliş bir süre daha devam eder. Çünkü ev sahipleri artık farklı formüller bulmaya başladı. Konutunu günlük, haftalık, 6 aylık kiraya veren ya da kirayı 1 yıllık peşin isteyen ev sahipleri var. Kazancı, aylık bazdan daha yüksek bir rakama getirmek istiyorlar. Öte yanda ise kiralık konut arayan kiracılar var. Talep olunca arz yok. Bu yüzden kira bedelleri yukarı çıkmaya mahkum bir durumda’’ şeklinde konuştu.