2024-2025 eğitim öğretim yılı başlıyor. Yaz tatilinin bitmesiyle velilerde okul kayıt telaşı başladı. Okul öncesi eğitimde ise özel anaokullarının fiyatları dikkat çekiyor. Ekonomideki dalgalanmaların anaokulu fiyatlarını da etkilemesi sebebiyle okul öncesi eğitime rağbet düştü.

Özel anaokullarındaki fahiş fiyat tartışmalarına ilişkin açıklama yapan ÖZADER Başkanı Hacı Murat Kuş, kira ve personel maliyetlerinin anaokulu ücretlerindeki etkisine dikkat çekti. Kuş, “Kira maliyetlerimiz çok yüksek. Hissedilen ve mevcut verilen enflasyon arasında çok büyük bir rakam farkı var” dedi.

Fahiş fiyatlar konusundaki tartışmanın her sene yaşandığını aktaran Kuş, “Anaokulu ve fahiş fiyat tartışması bizim standart rutinimiz haline geldi. Fakat kimse bizim diğer maliyetlerimizle ilgili soru sormuyor” ifadelerini kullandı.

“Okul öncesi öğretmenleri kasiyerlik yapıyor”

İki büyük gider kalemlerinin olduğunu söyleyen Kuş, “Birisi kira maliyeti, diğeri de personel maliyeti. Artık eskisi gibi personel bulamıyoruz. Okul öncesi öğretmeni fazla yetişmiyor. Yetişenler de farklı sektörlere yöneliyor. O kadar çok kasiyerlik, tezgâhtarlık yapan okul öncesi öğretmeni var ki şaşırırsınız. Sıkıntı buradan geliyor” diye konuştu.

Kira maliyetlerinin ‘çok yüksek’ olduğunu belirten Kuş, “Hissedilen ve mevcut verilen enflasyon arasında çok büyük bir rakam farkı var” dedi.

“Özel anaokulu ücretleri aylık 15 binden 35 bine kadar çıkıyor”

Çocuğunu özel anaokuluna göndermek isteyen bir velinin ödeyeceği ortalama bir fiyat veren Kuş, “Şu anda aylık 15-16 bandında başlayan fiyatlar var. Bu fiyatlar ortalama 35 bin civarına kadar gidiyor. Fiyatları okulun bulunduğu il, ilçe, okulun verdiği hizmetler, içinde bulunan öğretmenlerin nitelikleri, sınıfta kaç öğretmen olduğu, okulun vermiş olduğu diğer etkinlikler, okulda çalışan yabancı öğretmenler gibi etkenler belirliyor” şeklinde konuştu.

Herkesin kendi bütçesine göre okul seçmeye çalıştığını aktaran Kuş, “Kimisi devlet okulunu tercih ediyor. Bazı çiftlerde anne asgari ücretle çalışarak bu ücreti direkt anaokuluna veriyor, baba da maaşıyla evi geçindiriyor” dedi.

Fahiş fiyat olmadığını, problemin ülkenin geldiği durumla ilgili olduğunu vurgulayan Kuş, “Bazı ilçelerde artık okul yeri bulmakta çok zorlanıyoruz. Bina altında okul açma şansımız neredeyse sıfır. Bir binanın altında okul açmak istiyorsanız bütün kattaki maliklerden onay almanız gerekiyor, bu da çok mümkün değil. Müstakil binada okul açmak ise çok maliyetli” diye konuştu.

“2 sene önce 70 anaokulu olan bölgede şu an 30 tane var”

Kuş, sözlerine şöyle devam etti:

“Bundan 2 sene önce bir bölgede 70 küsür anaokulu vardı, şu anda 30 tane kalmış. Arz-talep maliyeti de, öğrenci sayısını da etkiliyor. Taşımalı eğitime başlanıyor, bu sefer de servis maliyetleri çıkıyor. Burada en çok mağduriyet yaşayan yine veliler oluyor.”

“Oyun evi, sübyan okulu adı altındaki kaçak yapılar tercih ediliyor”

Bakanlıklara bağlı olmayan kaçak kurumların vatandaşlar tarafından tercih edildiğini açıklayan Kuş, “Oyun evi, sübyan okulu adı altında anaokulu faaliyeti gösteren kaçak kurumlar var. Bu kurumların herhangi bir ruhsatı yok, hiçbir yere bağlı değiller. Vatandaş ekonomik sebeplerden bu kaçak yerleri tercih edebiliyor. Ama bu yerlerin ne öğretmeni var, ne müdürü. Gelen kişilerin sigortası dahi yapılmıyor, fatura kesilmiyor” ifadelerini kullandı.

“Kaçak yapılarda personelin sabıka kaydına bakılmıyor”

Bu kurumlara devlet tarafından müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Kuş, şunları söyledi:

“Veliler çocuklarını bu kaçak kurumlara bıraktıkça çocuklarına zarar veriyorlar. MEB veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı okullarda personellerin sabıka kayıtlarına bakılır, GBT sorgulamaları yapılır. Ama kaçak yerlerde bu konuda herhangi bir araştırma yapılmıyor.”

KPSS Ortaöğretim pazar günü yapılacak KPSS Ortaöğretim pazar günü yapılacak

Sosyal devlet ilkesi gereğince çocukların devlet anaokullarında da eğitim görebileceğini hatırlatan Kuş, “Herkes özel okulda okuyacak diye bir şey yok. Biz hep şunu söylüyoruz: özel okul ücretinin vatandaşın bütçesinin üçte birini geçmemesi gerekiyor. Eğer geçiyorsa bu eğitimin size bir katkısı olmayacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Betül Vural