Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin maliyeti arttı: Çocukların beslenme çantaları boş kalacak Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin maliyeti arttı: Çocukların beslenme çantaları boş kalacak

YKS tercih sonuçlarının açıklanması ve üniversitelerin açılışının yaklaşması konut fiyatlarını artırdı. Artan kira fiyatları ve yetersiz yurt imkanları, üniversite öğrencilerini barınma kriziyle karşı karşıya bırakıyor. Barınamıyoruz Hareketi'nden Demir Karabacak, kira artışlarının ve yurt yetersizliğinin öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerini ve çözüm önerilerini Elips Haber’e anlattı.

 “Sadece okuyup eve dönen bir öğrenci toplumu var”

Karabacak, kira fiyatlarındaki artışın son yıllarda kontrolsüz şekilde yükseldiğini belirterek, "Pandemi sonrası süreçte kira fiyatları adeta patlama yaptı. KYK bursları ve ailelerin sınırlı bütçeleri, öğrencilerin bu yüksek kiraları karşılamasına yetmiyor. Özellikle farklı bir şehirde üniversite okumak isteyen her öğrenci için bu durum ciddi bir engel teşkil ediyor. Çok yüksek kira fiyatları var. Bu fiyatları karşılayabilmek için yurttan daha kalabalık bir şekilde yaşamak zorunda kalınıyor. Örneğin, sadece barınma ihtiyacını karşılamak için öğrenciler beslenmelerinden, sosyal aktivitelerinden kısıyor. Sadece okuyup eve dönen bir öğrenci toplumu var. Hatta mümkünse öğünlerini okulda yiyip ders çalışma alanı olarak evi kullananlar bile var. Bu durum yeni değil, genel ekonomik durumla bağlantılı bir problem. Ulaşım ve beslenme masraflarındaki artışın yanına yurt ve kira maliyetleri eklenince üniversite okumanın bedeli de giderek ağırlaşıyor" dedi.

‘’Öğrenciler hayatta kalma mücadelesi veriyor’’

KYK yurtlarında yer bulamayan veya bu yurtların koşullarını yeterli bulmayan öğrencilerin, özel sektördeki yüksek kiralarla başa çıkmak zorunda kaldığını belirten Karabacak, "Bu durum, öğrencileri fazlasıyla zorluyor ve alternatif barınma çözümleri arayışına itiyor. Bu zorluklarla başa çıkmak isteyen öğrenciler, çeşitli dayanışma grupları oluşturarak birbirlerine destek olmaya çalışıyorlar. Ev arkadaşı bulma, ucuz mobilya temin etme veya geçici konaklama yerleri bulma gibi konularda yardımlaşan öğrenciler, kendi aralarında kurdukları dayanışma ağlarıyla hayatta kalma mücadelesi veriyor" ifadelerini kullandı.

"Kentsel dönüşüm ve deprem gerçeği kiraları daha da yükseltiyor"

Kira artışlarının sadece ekonomik krizle değil, aynı zamanda Türkiye’nin deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm projeleriyle de doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Karabacak, "Büyük şehirlerde hızla devreye giren kentsel dönüşüm projeleri, dar gelirli kesimlerin, dolayısıyla öğrencilerin de barınma imkanlarını iyice kısıtlıyor. Bu da kira fiyatlarının daha da yükselmesine yol açıyor" dedi.

"KYK yurtları kapasite arttırmak için yetersiz çözümler üretiyor"

Karabacak, KYK yurtlarında da benzer bir kriz yaşandığını, mevcut yurtların kapasitesinin artırılması için yapılan düzenlemelerin öğrencilerin yaşam koşullarını daha da kötüleştirdiğini belirtti. "Üç kişilik odaların altı kişiye, dört kişilik odaların sekiz kişiye çıkarılması gibi çözümler, aslında sadece mevcut sorunları daha da derinleştiriyor. Yemekhaneler, çamaşırhaneler ve asansörler gibi ortak kullanım alanları, kapasitenin üzerinde öğrenciye hizmet veriyor ve bu da ciddi sıkıntılara yol açıyor" dedi.

"Çözüm, yeni yurtlar ve boş konutların öğrencilere tahsis edilmesi"

Karabacak, barınma krizinin çözümü hakkında şu önerilerde bulundu:

"Ranzalarla kapasite artırmak, geçici ve yetersiz bir çözüm. Bunun yerine, yeni yurtların inşa edilmesi ya da mevcut binaların KYK yurduna çevrilmesi gerekiyor. Boş durumda olan devlet konutları veya TOKİ binaları öğrencilere tahsis edilerek bu sorun çözülebilir. Aksi takdirde, kira artışları ve barınma sorunları öğrencilerin üzerindeki baskıyı daha da artıracak."

Muhabir: Ateş Çatıkkaş