Kobani Davasında 42 yıl hapis cezası verilen Demirtaş’ı ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Demirtaş’ın sivil siyasetin öncüsü olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kendisinin içerde olmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Sayın Demirtaş sivil siyasetin öncüsü. Türkiye'de herkesin huzur içinde, mutlu yaşamasını arzu ediyor. Türkiye'yi, dünya siyasetini yakından izliyor. Sayın Mızraklı da aynı şekilde. Dolayısıyla bizim görevimiz yeni bir siyaset dilini Türkiye'ye egemen kılmak. Türkiye'de bütün yurttaşların huzur içinde yaşamasını, barış içinde yaşamalarını, düşüncelerini özgürce dile getirmelerini arzu ediyoruz.Ben sayın Demirtaş'ı uzun süredir izliyorum. Kendisini yakından görmek, uzun bir sohbet gerçekleştirmemiz de benim açımdan son derece yararlı oldu.

Türkiye siyasetini de konuştuk. Komşularımızdaki gelişmeleri, dünya siyasetini konuştuk. Az önce de ifade ettim yeni bir siyaset diline ihtiyaç olduğunu dile getirdiler. Sivil siyasetin ne kadar önemli olduğu vurgulandı zaten. Dolayısıyla bu çerçevede bir değerlendirme yaptık.

Kimse düşünceleri yüzünden hapse atılmasın

Ben tabi Türkiye'de hiçkimsenin düşüncelerinden ötürü hapse atılmasını istemem. Düşünceyi saygıyla karşılarız, kendilerinin düşüncelerine katılırız katılmayız o ayrı bir şeydir. Ama bir kişinin düşüncelerini ifade etmesi son derece değerlidir. Ve demokrasilerde bu kaçınılmazdır, böyle olmalıdır."

Dokunulmazlık sorusu

 Dokunulmazlıkların kaldırılması ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Zafer Partisi ile yapılan protokolle  ilgili Demirtaş’ın bir siteminin olup olmadığı yönündeki soruyu cevaplayan Kılıçdaroğlu, "Hayır, bu konuda herhangi bir şey görüşme olmadı. Zaten iki değerli arkadaşımız da benim siyaset konusunda ve Türkiye'de sorunların çözülme konusunda ne kadar samimi olduğumu biliyorlar. O dönem iktidar bir anayasa değişikliğini terör olayları üzerinden referanduma sunmak istiyordu. Bu çok daha büyük sorunlar yaratacaktı ve biz buna engel olduk. Türkiye’de yeni bir sivil siyaset dilinin olması. Türkiye’de insanların huzur içinde yaşamaları bu çerçevede aramızda ayrılık yok. Düşüncelerimizi rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Gençlerin yurt dışına gidişleriyle ilgili kaygılarını da dile getirdi arkadaşlarımız. Türkiye’nin bu sorunları çözmesi lazım. Türkiye en değerli varlıklarını kaçırıyor" dedi.

Özdağ: Türkiye'yi Avrupa Birliği'nin Ruanda'sı olmaktan çıkartın Özdağ: Türkiye'yi Avrupa Birliği'nin Ruanda'sı olmaktan çıkartın

Normalleşme tartışmaları

Normalleşme tartışmaları hakkındaki soruya yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Türkiye demokratikleşmediği sürece normalleşme olmaz. O zaman normalleşme olur. Siz hala otoriter yapıyı sürdürürseniz arzu etseniz bile demokratikleşme olmaz” ifadelerini kullandı.

Demirtaş dışarda olsaydı sivil siyasetin önü çok daha açılırdı

Demirtaş’ın cezaevinde olmasına ilişkin Kılıçdaroğlu, “Demirtaş dışarda olsaydı sivil siyasetin önü çok daha açılırdı ve eminim terör olayları biterdi. O nedenle Demirtaş’ın içerde olmasını doğru bulmuyorum” diye konuştu.

Kaynak: Gazete Duvar