Ketojenik diyet veya kısaca keto diyeti, vücutta ketozis durumuna neden olmak için tasarlanmış yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir diyettir. Ketoz, vücudun karbonhidratlar yerine yakıt için yağ yaktığı metabolik bir durumdur.
Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir?
Yağ metabolizmasını artırmada etkili olan ketojenik diyetin farklı türlerin bulunur. En yaygın olarak görülen ve tercih edilen ketojenik diyet türleri şu şekilde sıralanabilir:
Standart Ketojenik Diyet (SKD)
Düşük karbonhidratlı olan standart ketojenik diyet (SKD), yeterli oranda protein ve yüksek yağ içerir. En çok kullanılan ve tercih edilen ketojenik diyet türüdür. Bu tip ketojenik diyette enerjinin %75’i yağ, yüzde 20’si protein ve yüzde 5’i karbonhidrat olarak planlanır.
Hedeflenen Ketojenik Diyet
Ekstra karbonhidrat tüketmenin yanında egzersiz de içeren hedefe yönelik ketojenik diyet, sporcuların tercih ettiği ketojenik diyet türüdür. Bu diyet yoğun egzersiz içererek enerji sağlamak için ek karbonhidrat tüketimini destekler.
Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet
Yüksek proteinli ketojenik diyet, diğer ketojenik türlerine göre daha fazla protein içermektedir. Bu tip ketojenik diyette, yüzde 35 protein , yüzde 60 yağ ve yüzde 5 karbonhidrat içerir.
Döngüsel Ketojenik Diyet (DKD)
Diğer türlere göre daha gelişmiş yöntemlerle uygulanan ketojenik diyet türüdür. Hedeflenen ketojenik diyet gibi döngüsel türü de sporcuların uyguladığı bir diyettir.
Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?
Kilo vermeye yardımcı olan ketojenik diyet, insülin seviyesini ve kan şekerini dengeler, epilepsi hastaların nöbet geçirme sıklığını azaltır. Ketojenik beslenmenin vücuda sağladığı diğer faydalar şu şekilde sıralanabilir:
Vücut yağlarının enerji olarak kullanılmasını sağlayarak kilo vermeyi destekler
Kan şekerindeki dalgalanmaların azalmasında etkili olur
Beyin fonksiyonlarını artırarak, zihinsel netlik sağlar
Daha istikrarlı bir enerji seviyesi oluşturur
Vücuttaki inflamasyonu azaltabilir
Parkinson hastalığında semptomların hafifletir
Polikistik over sendromuna iyi gelir
Sivilce ve akneleri azalmasında rol oynar
İyi kolesterolü artırarak kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı olur
Ketojenik diyet bir uzman kontrolünde olmadan doğru uygulanmadığı durumlarda böbrek taşına, vücutta vitamin ve mineral eksikliğine ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bu nedenle ketojenik diyet uygulamadan önce mutlaka uzman doktordan ya da diyetisyenden görüş alınız. Bu hizmeti online diyetisyen şeklinde de almanız söz konusudur.
Ketojenik Diyeti Nasıl Yapılır?
Ketojenik diyet uygulamaya başlarken öncelikle vücutta karbonhidrat alımını sınırlandırarak, düşük seviyelerde tutmanız gerekir. Bununla birlikte şekerli besinlerin, nişastalı gıdaların, tahıllar ve meyveler kısıtlanmalıdır. Su içmeye özen göstermek de diyetin önemli bir parçasıdır. Diyet içerisindeki gıdaların gramajları ve oranları büyük önem taşır. Bu oranların belirlenmesi diyetisyen ya da uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Kan ve idrar tahlili sonuçlarına göre kişiye özel ketojenik diyet planı oluşturulur.
Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilebilir?
Keto'yu uygularken yenebilir, düşük karbonhidratlı besinlerden yararlanmak gerekir. Ketojenik diyette şu besinlerden yararlanabilirsiniz:
Kuzu, dana, koyun, tavuk ve hindi gibi et ürünleri,
Somon, ton balığı, alabalık ve uskumru gibi yağlı balıklar,
Mozarella, cheddar, kaşar gibi peynirler,
Yumurta, krema, tereyağı,
Yeşil yapraklı, soğan, biber ve domates gibi düşük karbonhidrat oranına sahip sebzeler,
Yaban mersini, böğürtlen, çilek gibi kırmızı meyveler,
Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar,
Kabak çekirdeği, keten tohumu, ceviz, badem gibi kuruyemişler tüketilebilir.