Kestane balı, Kestane ağaçlarının olduğu bölgelerden elde edilmektedir. Kendine özgü olan koku ve hafif acı bir tada sahiptir. Kestane balı; toprak türü, iklim koşulları gibi etmenlerden etkilenir. Halk arasında acı bal olarak da bilinmektedir. Koyu rengi ile dikkat çeker. Kestane balı nasıl tüketilmelidir ve Kestane balının faydaları gibi konu başlıkları son derece önemlidir.
Kestane balı nedir?
Arıların, kestane ağacının belli dönemlerinde ağacın çiçeklerinden topladıkları özlerden elde edilen bir bal türüdür. Haziran ayında arıların yoğun çalışması sayesinde elde edilmektedir. Diğer ballara göre daha az üretilmektedir. Bu nedenle değerinin çok daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Karadeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde bulunuyor
Kestane balı, koyu renkli ve koyu kıvamlı bir baldır. Bu anlamda piyasada bulmanın mümkün olduğu klasik çiçek ballarından ayırt edilmesi son derece basittir. Türkiye'de daha çok Bursa ve kestane ağaçlarının çok fazla olduğu Karadeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde bulunmaktadır. Kestane balı acımsı ve hafif buruk bir tada sahiptir. Kendine has kokusu ile dikkat çeker. BU nedenle diğer bal türlerinden ayrılması daha basittir. Aktar ve marketlerden rahat bir şekilde temin edilebilir.
Kestane balı nasıl üretilir?
Kestane balı, doğanın mucizesi olarak arılar tarafından üretilmektedir. Arının ürettiği peteklerden elde edilen bal içinde vitamin ve mineral son derece fazladır. Bozulmayan tek ürün olma özelliğine sahiptir. Arılar, kestane ağacının çiçeklerinden öz elde ederler. Bahar mevsimlerinde ayılar daha fazla çalışır ve petek bal üretir. Kıvamlı olması nedeniyle ayırt edici özelliği çok daha fazladır. Arılar, kestane balının dikkat çekici kokusu nedeniyle peşine düşer ve bitkinin etrafında dolaşmaya başlar. Bitki çiçeğine konarak, üzerinde kondukları bitkinin çiçeğinden nektar alır ve kovana taşırlar. Toplayıcı arılar kestane nektarlarını getirir ve işçi arılara verirler. Kovanda bulunan işçi arılar ise, midelerindeki enzim içeren salgılarla karışan nektarı kestane balına dönüştürür.
En iyi kestane balı nerede bulunur?
Kestane balı, Karadeniz bölgesinde yetişen en kıymetli bal çeşitlerinden biridir. Bunun yanında Bursa'da da yetişmektedir. Bursa, Kastamonu, Artvin, Ardahan, Zonguldak, kestane balının anavatanı olarak bilinir.
Kestane balı nasıl tüketilmeli?
Kestane balının etkileri ve tadı çok güçlü olduğu için aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gerekmektedir. Kişi ölçüyü kaçırması halinde kusma, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik ve ani tansiyon gibi sorunlar ile karşı karşıya kalabilir. Aynı zamanda bal ürününe ve polene karşı alerjisi olan kişilerin doktoruna başvurmadan tüketmesi doğru değildir. Şeker hastaları ve 2 yaşından küçük bireylerin de tüketmemesi gerektiğini ifade etmek gerekmektedir.
Kestane balının faydaları nelerdir?
Kestane balı, içerdiği mineral ve vitaminler nedeniyle son derece faydalıdır. Doğal bir şifa kaynağı olduğu ifade edilir.
Enerji verir ve halsizlik karşısında etkisi ile kişiyi güçlendirir.
Göz sağlığına koruma noktasında etkili ve iyileştirme özelliğine sahiptir.
Vücut direncini arttırarak bağışlılığı güçlendir
Ağız kokusunu önler
Kişide tokluk hissi medyana getirir.
Boğaz enfeksiyonuna karşı çözümdür.
Cildin temizlenerek akne ve sivilcelerin azalmasına yardımcı olur.
Kan şekerini düzenler
Dolaşım sistemini korur.