Kaz Dağları çevresindeki madencilik faaliyetlerine karşı doğa ve yaşam savunucularının mücadelesi sürerken, bölgede siyanürlü çalışma yürüten bir firmanın büyüme talebine onay çıktı. Şirket 259 hektarlık alanını 380 hektara, yani 535 futbol sahası büyüklüğüne çıkaracak.

Tarım arazileri ve ormanlık alanlarda dinamit kullanılacak

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, tarım arazileri tarım arazisi ve ormanlık alanlarda yapılacak çalışmalarda dinamit kullanılacak. Bölgedeki cevher, ayda 20 patlatma yapılarak çıkarılacak. Şirket yılda 142 bin 103 ton cevher elde edileceğini belirtiyor.

İkinci mezuniyet kıyafeti vakası: Üniversiteden öğrencilere ‘topuklu ayakkabı’ yasağı İkinci mezuniyet kıyafeti vakası: Üniversiteden öğrencilere ‘topuklu ayakkabı’ yasağı

Endemik türler tehlike altında

4 bin 728 sayfalık ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) dosyasında yer alan bilgiye göre proje alanı ve çevresinde yalnızca belirli bölgelerde yetişen endemik türler var. Bu bitki türleri arasında ak kıskıs, kızılcıkotu, çakırotu ve hoş keten yer alıyor.

ÇED raporunu tartışmalı bir şirket hazırladı

Öte yandan şirketin ÇED raporunu hazırlayan şirketin, Kanal İstanbul gibi tepki çeken projelere de olumlu rapor verdiği biliniyor.

Tepkiler devam ediyor

Bu karar, Kaz Dağları'nı korumak için mücadele eden doğa ve yaşam savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı. Savunucular, siyanürlü altın arama çalışmalarının bölgedeki su kaynaklarını ve ekosistemi yok edeceğini sık sık yineleyerek tepki gösteriyor.

Kaynak: Cumhuriyet