Sayıştay Başkanlığının belediyelere ve bağlı birimlerine dair açıkladığı 2023 raporlarına birçok usulsüzlük yansıdı. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla kayyım atanan illerden Batman ve Hakkâri ile 2023’te AK Parti yönetiminde olan Halfeti’nin Sayıştay raporları açıklanmadı. 2016 yılından bu yana üç dönem de kayyım atanan Batman Belediyesi ve Hakkari Belediyesi ile 2016'da kayyım atanan ve 2019'da AK Parti'nin yönetimine geçen Halfeti Belediyesi Sayıştay raporlarında yer almadı.

Batman: Borç batağında bir belediye

Sayıştayın Batman’a dair açıkladığı son rapor 2021 yılına ait. 2016 yılından bu yana Batman'da seçilmiş belediye başkanları görevden alınarak yerlerine kayyım atanıyor. 2016 ve 2020'nin ardından 2024 yerel seçimleri sonrası Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük’ün görevden alınıp yerine kayyım atanmasıyla üç dönemdir Batman'da seçmen iradesi kent yönetimine yansıyamıyor.

Evrensel'den Dilan Temiz'in haberine göre, iki kayyım döneminde de belediyenin borç batağına saplandığı biliniyor. HDP’den seçilen Batman Bele

İmar rantı, ekolojik tahribat

Kayyım usulsüzlükleri borçla sınırlı kalmadı; tartışmalı ihaleler ve imar rantı da kayyımdan geriye kalanlardan. 2022 yılında 69 pazarlık usulüyle, 85’i açık ihale yapıldı. Amaç ve hizmet dışı ihalelerdeki usulsüzlükler kentte tartışma yarattı.

Atatürk görseline basan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı Atatürk görseline basan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı

2022’de alınan kararla Balpınar beldesi, Karpuzlu köyü, İkiztepe Mahallesi ve Batman Çayı’nı da içine alan geniş bir alan imara açıldı. Atanmışlardan oluşan belediye meclisinden geçen karar doğrultusunda Batman Çayı kenarında organize sanayi bölgesi (OSB) kurulması kararlaştırıldı ve çalışma başlatıldı. Kentin su ve oksijen ihtiyacını karşılayan çay tehlike altına girmiş oldu.

Seyitler Mahallesi’nde konut alanına yakın su kanalının üzerinin betonla kapatılmasından kaynaklı geçen yıl 19 Kasım tarihinde birçok evi su bastı, 4 kişi öldü.

Halfeti Belediyesi: Yolsuzluk iddiaları, milyonlarca lira borç

Sayıştayın rapor açıklamadığı bir diğer belediye ise Halfeti. Sayıştay, ne 2023’te ne de önceki yıllarda Halfeti Beleyesine dair rapor yayımladı.

Halfeti Belediyesi, 2016 yılından 2019 yılına kadar kayyımla yönetildi. AK Parti yönetiminde geçen 2019-2024 yılları arasında ise birçok yolsuzluk iddiası gündeme geldi. DEM Parti, 2024 seçimlerinde AK Parti'den devralınan belediyenin 460 milyon 601 bin TL borcu olduğunu açıkladı. 7 yıl boyunca belediye başkanlığı yapan Şeref Albayrak, kayyım olarak atandığı ilk yıl borçsuz devraldığı belediyeye ait parke taşı fabrikasını kapatıp parçalarını sattı. Albayrak tarafından son bir yılda belediyeye ait 588 milyon TL değerinde 438 taşınmaz satıldı. Belediyenin kasasında bulunması gereken paranın akıbeti ise bilinmiyor. Öte yandan belediyenin envanterinde bulunan 30 hizmet aracından yalnızca 15 tanesinin çalışır vaziyette olduğu, geri kalan araçların çürümeye terk edildiği öğrenildi.

Hakkari: AK Parti'lilere verilen ihaleler, 315 milyon 705 bin TL borç

Hakkâri Belediyesine ait açıklanan son Sayıştay raporu 2018 yılına ait. Bu raporda da “Hakkâri Belediyesinin 2018 yılına ilişkin belirtilen ve ekte yer alan, geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır” ifadesi yer aldı.

AK Parti'li adaya 30 milyon harcadı

Hakkâri de 2016’dan beri üçüncü kayyım dönemini yaşayan belediyelerden. En son 31 Mart seçimlerinde yönetime gelen Mehmet Sıddık Akış’ın yerine Vali Ali Çelik kayyım olarak atandı. Çelik, 31 Mart yerel seçimlerinden önce de kayyımdı. Çelik döneminde birçok kamu görevlisi ve AK Parti yöneticisi HAK-BEL Sendikası üzerinden işe alındı. Belediye ihalelerinin çoğu AK Parti'ye yakın firmalara verildi. 31 Mart seçimlerinde AK Parti'den aday olan İsmet Ölmez'in kampanyası için belediye kasasından 29 milyon 939 bin TL harcama yapıldı. Kayyım Çelik, belediyeyi toplam 315 milyon 705 bin 77.13 TL borçlandırdı.

Kaynak: Haber Merkezi