Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türk bankacılık sektörünün 2023 gerçekleşmeleri ve 2024 beklentilerine yönelik yaptığı açıklamada, bu yıl Türk bankacılık sektörünün; küresel ekonomideki belirsizlikler, jeopolitik riskler ve ABD ile Avrupa'da yaşanan banka iflaslarına rağmen güçlü bir performans sergilediğini belirterek, sektörün sağlam ve güven veren yapısıyla Türkiye ekonomisi için önemli bir istikrar çıpası rolü oynadığını açıkladı.

6 Ekim elektrik üretim ve tüketim verileri 6 Ekim elektrik üretim ve tüketim verileri

En güncel veri dönemi itibarıyla Türk bankacılık sektörünün 21,8 trilyon liralık bir aktif büyüklüğe eriştiğini, sektörün toplam kredilerinin 11 trilyon lirya ulaşmış durumda olduğunu ifade eden Kavcıoğlu, "Ekonomi yönetimimizin seçici kredi politikası ile hedeflediği şekilde bankalar, reel sektörü desteklemeye, üretimi ve ihracatı finanse etmeye devam etmektedir" dedi.

Bankacılık sektöründe krediler artmayı sürdürürken, varlık kalitesinin önemli göstergesi olan takibe dönüşüm oranının ise yüzde 1,5 ile tarihi düşük seviyelerde seyrettiğine dikkati çeken Kavcıoğlu, bahsedilen oranın yüzde 2,3 olan AB ortalamasının da altında olduğunu dile getirdi.

Kavcıoğlu, "Ayrıca, Ekim 2023 itibarıyla 3. Grup krediler için yüzde 84,9, 2. Grup krediler için ise yüzde 23,1 seviyesinde, Avrupa bölgesi ve diğer birçok ülkeye kıyasla daha yüksek oranda ayrılan karşılıklar, bankalarca önemli bir ilave kayıp ihtimalini azaltmaktadır" dedi.

Editör: Deniz Dalgıç