Haber: Selim Ercan

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Elips Haber’e açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Kurban Bayramı’nda her sene yaşanan ‘acemi kasap’ olaylarına değinen Yardımcı, bu sene de kurbanlık kesiminde yaşanacak kazalara karşı vatandaşları uyardı.

“Üç-beş günde kasap yetişmez”

Halk Eğitim Merkezleri’nin ‘kasaplık’ eğitimi verdiğine işaret eden Yardımcı,  “Halk Eğitim Merkezleri bir hafta, üç gün bir çalışma yapıyor ve kesim sertifikası veriyor. Bir haftada üç-beş günde kasap yetişmez. Pratikte hiçbir eğitim yok. Bugün birçok kişi kurban kesiyorum diyor ama nasıl kesiyor? Bahçesinde kurban kesiyor bir vatandaş, bu kesici olamaz. Benim bildiği bir kasap kolay yetişmez. Kasap olmak isteyen vatandaş mezbahada durursa kısa zamanda öğrenebilir ancak bir ayda da öğrenemez” dedi.

“Pratikte ders almamışsa sakatlanma oranı artar”

Halk Eğitim Merkezlerinde verilen sertifikaların artık verilmemesi gerektiğini savunan Yardımcı, “Verilen sertifikaların bence durdurulması lazım. Halk Eğitimler sertifikayı veriyor. Devletin ‘bir ayda kesici yetişmeyeceğini’ demesi lazım. Kesici olmak isteyen vatandaşları eğitim vermemiz lazım. Eğitim almak isteyenlere mezbahana pratiği verilmeli. Orada kesim konusunda deneyim kazandırılmalı. Mezbahana de en az üç ay eğitim verilmeli. Sertifika alacaklar kesim yerlerinde pratiği görmeli. Pratikte ders almamışsa sakatlanma oranı artar. Kurban Bayramında kazaların yaşanmaması için önlemimizi önceden almamız lazım”  diye konuştu.

“Vatandaşlar belediyelerin kesim yerlerinde kurbanını kesmeli”

Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Yardımcı, Belediyelerin kurduğu çadırlarda bulunan kasapların sertifikalı olduklarını belirtti. Yardımcı,  “Belediyelerin kurduğu tesislerde kesim yerlerine gidilmeli.  Buralardaki kasaplar ehli kasaplar. Vatandaşlara buralarda kurbanlık hayvanlarını kesmelerini tavsiye ediyoruz. Oralar temiz, hijyenik ve kurbanlık rahat kesilip veriliyor. Sıra meselesine gelince vatandaşlar acele etmesin üçüncü günde de kurbanını kestirebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Kurban keserken acele edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Yardımcı, “Kurban kesmesini bilenler bu işi yapmalı. Kesimi bilemeyenler hayvana işkence yapabilir. Buda günah. Kurban keseceğim diye hayvana eziyet ediyorlar” açıklamasında bulundu.

“Kesimi bilmeyen hayvana eziyet vermesin, kurbanı ehli kişiler kessin”

Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı’nda 5 bini aşkın kişinin kurban keserken yaralandığına işaret eden Yardımcı, bu sene aynı tablonun yaşanmaması için uyarıda bulundu. Yardımcı, “Benim uyarım; ehli olmayan kesimi bilmeyen, işi bilmeyen kişiler kurban bayramında hem kendilerine hem de hayvana eziyet vermesinler. Kurbanı ehli kişiler kessin” dedi.

“Kaçak kıyma çekmenin cezası 60 bin TL”

Kurban Bayramı’nda ‘merdiven altı’ diye tabir yerlerde kaçak kıyma çekiminin yapıldığının altını da çizen Yardımcı, şöyle konuştu:

“Üç bin lira, beş bin lira para kazanacağım diye her kural çiğneniyor. Merdiven altı dediğimiz yerlerde kaçak kıyma çeken yerler var. Kurban Bayramı boyunca yaptıkları tek şey kıyma çekmek. Yarın biri elini kıyma makinesine kaptırırsa ne olacak?  Vatandaşın sağlığı ile oynuyorlar bu gibi yerlerde. Kaçak kıyma çekmenin cezası 60 bin TL.  Ceza gelirse ne olacak 60 bin lira az bir para mı? İlla herkesin başına bir görevli koyacak değiliz. Resmini çekip yetkili mercilere verdiğimizde cezayı keserler.

“Bir tarafta tıraş yapan bir tarafta kıyma çeken berberi yakaladım”

Bir diğer mesele de oralar hijyenik değil. Vatandaşlar hijyenik olan kasaplarda kıymasını çektirmeli.  Kıyma çeken bakkal, manav, berber, benzin istasyonu var. Bir tarafta tıraş yapan bir tarafta kıyma çeken berberi yakaladım. Sağlıklı mı? Meslek ahlakına uymuyoruz. Geçtiğimiz yıl gördüğümüz manzaranın aynısını maalesef göreceğiz.”

Editör: Selim Ercan